Gdje je prostor za socijalne partnere i građane u EU poslovima?

13. lipnja 2013.

Koji je smisao i vjerodostojnost javnih konzultacija – pitaju Sabor i Vladu, pored ostalog, u poslanom im otvorenom pismu Platforma 112, SSSH i NHS nakon što nijedna njihova primjedba, niti prijedlog nisu uvršteni u tekst Prijedloga Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, a o kojemu su jučer raspravljali saborski zastupnici koji nisu dobili niti obrazloženje o ishodima provedene javne rasprave.

Otvoreno pismo Platforme 112, SSSH i NHS-a prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćamo vam se povodom aktualne saborske rasprave o dugo očekivanom Prijedlogu Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima o kojem smo se detaljno očitovali u sklopu javnog savjetovanja prošloga mjeseca te primjedbe dostavili Odboru za europske integracije.

Međutim, nijedna naša primjedba niti prijedlog nisu uvršteni u tekst Zakona koji se našao na saborskim klupama, a zastupnici nisu dobili obrazloženje o ishodima provedene javne rasprave. Ovakav postupak dovodi u pitanje smisao i vjerodostojnost javnih konzultacija. Pozivamo sve zastupnike/ce da od Odbora za europske integracije zatraže sve primjedbe upudene tijekom javnog savjetovanja te da se krajnje odgovorno i temeljito uključe u izradu konačne verzije ovog kratkog, ali važnog Zakona. U skladu s člankom 144 Ustava, ovaj Zakon treba osigurati djelotvoran nadzor Sabora nad svim aspektima djelovanja Vlade u institucijama EU, što nije samo pitanje bududih europskih propisa, ved se odnosi i na nadzor nad svim preuzetim obavezama i reformama iz pristupnog razdoblja.

Alarmantna je činjenica da Vlada još uvijek nije propisala postupak izrade nacionalnih stajališta o prijedlozima propisa i politika EU, niti su o tome konzultirani socijalni partneri i zainteresirana javnost. Kako bi hrvatska stajališta o politikama EU odražavala stvarne potrebe i prepoznate rizike za hrvatsko društvo i gospodarstvo apsolutno je nužno u proceduri njihove izrade predvidjeti što ranije konzultacije sa svima koji imaju znanja i iskustva u pojedinim pitanjima i problemima, a to svakako nisu samo državni službenici, ved i socijalni partneri, akademska zajednica, civilno društvo te lokalne zajednice.

To je napokon bila i praksa pripreme nacionalnih pregovaračkih stajališta. Za rane konzultacije trebaju biti nadležna pojedina ministarstva koja pripremaju početna okvirna stajališta, a sve zainteresirane aktere mogude je transparentno uključiti temeljem javnog poziva na iskaz interesa za sudjelovanje u pripremi stajališta uz obrazloženje iskustva i stručnosti.

Kako se ne bi ponovio ved viđeni scenarij donošenja propisa u zadnji čas, a kolateralne su žrtve javnost i kvaliteta kao i nadzor nad političkim odlukama, od predsjednika Vlade Zorana Milanovida tražimo da u Odluci Vlade u postupku izrade nacionalnih stajališta osigura prostor za pravodobno uključivanje socijalnih partnera i zainteresirane javnosti.

Platforma 112 – za Hrvatsku vladavine prava, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati

chevron-right