Jedan svijet - jedna borba

04. lipnja 2013.

Organizacije iz Hrvatske ovim putem izražavaju ogorčenost represijom  koja je u Turskoj već dugo na snazi a posljednjih je dana, uz medijsku blokadu,  dosegla alarmantne razmjere. Isto tako, kao aktivisti za ljudska i radnička prava, demokratizaciju i zaštitu okoliša te javnih dobara, izražavamo solidarnost s turskim aktivistima i aktivistkinjama te ih ohrabrujemo u njihovoj borbi za demokratsku Tursku.

Hrvatskoj su javnosti poznati slučajevi turskih državljanki Başak Şahin Duman i Vicdan Sahin Özerdem koje su zbog svog aktivističkog i novinarskog djelovanja bile osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne te koje je Republika Hrvatska nakon višemjesečnog zadržavanja u zemlji na koncu odbila izručiti Turskoj. Nažalost, takvi slučajevi zaista nisu rijetkost: turska vlada na čelu s premijerom Recep Tayyip Erdoğanom i njegovom Strankom pravde i razvoja (AKP) već cijeli niz godina vrlo brutalnim metodama zatire sve oblike kritike koji dolaze od medija, akademske zajednice, političke opozicije i aktivista. Temeljna politička prava, poput slobode izražavanja, javnog okupljanja i političkog te sindikalnog organiziranja čije je poštivanje minimalni i nužni uvjet za demokraciju u Turskoj su godinama vrlo otvoreno ograničavana, a oni koji aktivno kritiziraju vladu nerijetko bivaju lišeni slobode i bez odgovarajućih dokaza osuđivani na dugotrajne kazne zatvora.

Ovih su dana, međutim, turske vlasti otišle korak dalje u represiji i nasilju nad svojim građanima kako bi zaustavili ono što je počelo kao pobuna protiv otimačine javnog prostora i njegove privatizacije koja prijeti parku Gezi u samom centru Istanbula, a preraslo u široki pokret protiv represivne vlasti koji je zahvatio i druge turske gradove poput Ankare, Izmira, Adane i ostalih. Policija je prema prosvjednicima poduzela cijeli niz izrazito nasilnih metoda, poput korištenja dimnih bombi, suzavaca, vodenih topova a u nekoliko je slučajeva na prosvjednike čak i pucala. Broj ozlijeđenih građana je dosegao četveroznamenkaste brojke, a ima i poginulih. Svejedno, građani diljem Turske u sve većem pružaju otpor represivnoj Erdoğnovoj vladavini – čini se da bi upravo ovaj trenutak mogao biti prekretnica koja će u Turskoj osigurati velike promjene.

Smatramo kako je svojim postupcima Erdoğanova vlada objavila otvoreni rat svojim građanima i da je još jednom dovela u pitanje legalnost i legitimnost svoje vladavine. Stoga poručujemo građanima Turske da ih, kao i aktivisti i aktivistkinje diljem svijeta, podupiremo u njihovoj borbi za demokraciju te mogućnost da se glasno zalažu za javni interes.  Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da će se jasno pozicionirati prema nedemokratskoj Erdoğanovoj vladi i doprinijeti okončanju nasilja i represije kao i međunarodnoj potpori borbi turskog naroda.

Kako je izgledala podrška turskim prosvjednicima pogledajte u videu Fade In-a ovdje.

Ovdje možete preuzeti prevedno pismo na turski jezik.

Atmosferu s akcije hrvatskih udruga ispred turskog veleposlanstva 5. lipnja možete pogledati ovdje.

Solidarno,

-          Akademska solidarnost
-          Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju
-          B.a.B.e.
-          Brodsko ekološko društvo – BED
-          Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)
-          Centar za građanske inicijative Poreč
-          Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
-          Centar za mirovne studije
-          Centar za ženske studije
-          Cenzura Plus
-          Direktna demokracija u školi
-          Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću
-          Ekološko društvo Pan – Karlovac
-          Eko - Zadar
-          GONG
-          Građanska akcija 
-          Hrvatsko debatno društvo
-          Info zona - Split
-          JEF Hrvatska
-          Klub studenata Fakulteta političkih znanosti
-          Kuća ljudskih prava
-          Mirovna grupa Oaza
-          Mladi antifašisti Zagreba
-          Mreža mladih Hrvatske
-          Multimedijalni institut MaMa
-          Pravo na grad
-          Subversive Forum
-          Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
-          Udruga „Protagora“
-          Zelena akcija
-          Zeleni Osijek

chevron-right