Reforma javne uprave – bolja usluga građanima i ključ razvoja

27. svibnja 2013.

Informatizacija javne uprave znači prvenstveno pružanja bolje, brže i učinkovitije usluge građanima, ali i povećanje transparentnosti države, istaknuto je na konferenciji „Digital Agenda for Europe – Going Local“ , održanoj u Opatiji 23. svibnja u organizaciji Vlade, Ministarstva uprave i Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora te u suradnji s Europskom komisijom, čija inicijativa potiče sveobuhvatnu primjenu digitalne tehnologije i jedna je od sedam ključnih inicijativa Strategije Europa 2020.

 „Sve što je na internetu, što je javno dostupno i što se može kontrolirati je dobro i za građane i za upravu“, kazao je ministar uprave Arsen Bauk te kao primjer istaknuo prvo povezivanje registara, a radilo se o povezivanju Matice umrlih s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. „Kad smo to napravili, primjerice, liječnici su iz proračuna prestali dobivati takozvane glavarine za pacijente koji su preminuli prije nekog vremena“, kazao je Bauk, dodajući da je drugi korak bio povezivanje Matice umrlih s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, čime je prestalo isplaćivanje mirovina osobama koje su umrle.

Povećanje transparentnosti

Drugi aspekt informatizacije javne uprave je povećanje transparentnosti.  Sabor je ove godine donio Zakon o pravu na pristup informacijama, u kojem se tijela javne vlasti obvezuju na objavu određenih podataka na internetu. „Zakonom o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe također je definirano da se neke stvari moraju objaviti na internetu, a sve u cilju povećanja transparentnosti. Nije to još savršeno, ali idemo u dobrom smjeru“. Bauk je pritom  istaknuo da se javnom dostupnošću informacija bitno smanjuje prostor za bilo kakve zlouporabe sustava i zaključio: „Ovakve konferencije su dobre da se vidi što se radi u pojedinoj sredini i kako se to može primijeniti na druge. Na ovome nećemo stati, idemo još koji korak naprijed i uskoro će se vidjeti rezultati“.

Prioritet informatizacija državne uprave i lokalne samouprave

U pozdravnom obraćanju, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić istaknuo je da je ideja ove Konferencije da se sve smjernice „Digital Agende“ spuste na lokalnu razinu i lokalnu samoupravu te da se, u suradnji s Vladom pokušaju ukloniti prepreke koje postoje, ali i napraviti novi iskoraci. „Ova Vlada od samog početka daje veliki prioritet informatizaciji države, državne uprave i lokalne samouprave i prepoznala je potrebu da se puno toga mora učiniti u tom segmentu“. U tom smislu, naglasio je važnost projekta e-Građanin, kojim će hrvatski građani po prvi puta moći sustavno pristupati različitim on-line uslugama tijela državne uprave.

Informacijsko-komunikacijske tehonologije – ključ razvoja

Zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Europske komisije Zoran Stančić istaknuo je da je Europska komisija u Strategiji Europa 2020 jasno definirala sedam stupova na kojima će se graditi izlazak iz krize. Jedan od tih ključnih stupova je i Digitalna Agenda, kojom je jasno rečeno da su informacijsko-komunikacijske tehnologije ključni element koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj Europske unije, a samim time i Hrvatske: „Očekujemo da ćemo danas razgovarati o prilikama za Hrvatsku u ovom području, ali i izazovima s kojima se suočava u cilju njihovog rješavanja“. Istaknuo je također i veliki napredak koji je Hrvatska već ostvarila u smislu informatizacije javne uprave.

U prvome dijelu Konferencije govorilo se o smjernicama EK i razvoju širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj. Stančić je predstavio smjernice te govorio o upotrebi strukturnih fondova u ICT sektoru. Predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije Dražen Lučić govorio je o tržištu elektroničkih komunikacija, a Parić je predstavio projekt državne optike i digitalnog šampiona. O primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija na lokalnoj razini, kao primjerima dobre prakse, govorili su župan Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te zamjenik gradonačelnika Krka Čedomir Miler, a sve prezentacije možete pogledati na stranicama Ministarstva uprave.

Približavanje javne uprave građanima

Vladin projekt e-Građani predstavili su, u drugom dijelu Konferencije, Tomislav Vračić, načelnik Sektora za infrastrukturu u Ministarstvu uprave, i Tomislav Korman, voditelj Odjela za on-line komunikaciju Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske. Ovaj je projekt pokrenut s ciljem približavanja javne uprave građanima. Obuhvaća središnji državni portal (sustava gov.hr) koji će unaprijediti i poboljšati način pružanja informacija javnosti te objediniti informacije i sadržaje svih internetskih stranica tijela državne uprave.

U prvoj fazi integrirat će se informacije s portala vlada.hr i mojauprava.hr, a nakon toga i stranice svih ostalih tijela državne uprave. Zatim, Nacionalni identifikacijski i autentikacijski sustav (NIAS) koji je provjeren tijekom 2012. godine, a omogućit će siguran i povjerljiv pristup osobnim podacima građana i elektroničkim uslugama u različitim informacijskim sustavima javne uprave. U sklopu Sustava osobnog korisničkog pristupa omogućit će se osobni pristup svakog građanina putem internetskog sustava osobnim informacijama i porukama iz javne uprave.

Što Hrvatska donosi EU i što od nje može očekivati na e-polju?

O projektu e-Upisa u škole i na visoka učilišta govorili su ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CAR-net i prof.dr.sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektronike i računarstva, a o e-Zdravstvu za e-Pacijente zamjenica ravnatelja HZZO-a za informatiku Tatjana Prenđa Trupec.

Konferencija je završila Okruglim stolom na temu: Što Hrvatska donosi EU i što može očekivati od članstva u EU u području informacijsko-komunikacijske tehnologije. Sudjelovali su zamjenik generalnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju, pomoćnik ministra uprave za e-Hrvatsku Darko Parić, Vanja Škorić iz GONG-a, predsjednica Kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević i predsjednik Uprave VIPnet-a Mladen Pejković, kao predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova i općina Vojko Obersnel te prof.dr.sc. Vedran Mornar.

Naglasivši aspekte transparentnosti i prevencije korupcije, kao i dvosmjernu komunikaciju s građanima, ali i ulogu civilnog društva i aktivista ne samo kao poluge pritiska i kritičara, nego i korisnika DAE, Škorić je istaknula i ključno upozorenje, naime, bez reforme javne uprave koja podrazumijeva sve navedeno, ništa od lijepo zamišljenih projekata neće biti moguće provesti u praksi.

chevron-right