Demokracija kao znanstvena fantastika?

20. ožujka 2013.

GONG je dodijelio nagrade autorima najboljih priča iz natječaja za neobjavljenu priču iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike i fantasy-a koji je objavljen povodom 15 godina GONG-a u travnju prošle godine. Uz prve tri nagrađene, zbog velikog broja zanimljivih priča, objavili smo i zbirku SF priča koju je u utorak, 19. ožujka, predstavila Mirela Holy, naglasivši pritom da se nada kako GONG ne smatra da je demokracija danas znanstvena fantastika.

O dobitnicima natječaja odlučio je tročlani žiri (Viktorija Car, docentica na Fakultetu političkih znanosti; Davorin Horak, glavni urednik časopisa Sirius B; te Davor Šišović, organizator Festivala SF književnosti).

1. nagrada (1.000 kuna): Loše pleme, autor Ivan Peroš
Dovodeći u pitanje učinkovitost demokracije i nemogućnost primjene iste u danoj situaciji, autor Ivan Peroš je izgradio uvjerljivu i napetu priču o robovima koji premda iznenada oslobođeni, ne mogu razbiti okove naslijeđenih i vlastitih predrasuda. Čak ni po cijenu vlastitih života. Loše pleme u grubom znanstveno-fantastičnom okolišu ukazuje na kratkovidnost i sljepoću uvjetovanu društvom kroz čiju se okoštalost vrlo teško probiti usprkos zdravoj logici.

2. nagrada (700 kuna): Sreća, autor Želimir Per
Putovanje kroz vrijeme sa željom da se izmjeni budućnost tematizirana je u vrlo emotivnoj priči Sreća autora Želimira Periša. Premda je u fokusu borba za opće dobro koje grupa vremenskih putnika pokušava ostvariti, protagonistica promjenu doživljava duboko emotivno i osobno. U srazu općeg i individualnog spoznajemo da iako izmijenjen, svijet otkriva nešto univerzalno što je nemoguće izmijeniti. No, ljudski duh ne priznaje poraz.

3. nagrada (500 kuna): Robotske igre, autor Damir Stojak
Premda naslov ukazuje na površan tretman mehaničkih stvorenja budućnosti, u srži priče Robotske igre Damira Stojaka krije se ozbiljna tema o životnoj iskri, želji za spoznajom i širenju vlastitih granica. S vremenom, u procesu prirodnog razvoja, glavni lik dostiže stepenicu u kojoj i sam postaje pokretačka sila u stvaranju novog života. Svojevrsno je to otkrivenje koje kroz odraze arhetipskih slika progovara o nužnoj društvenoj uvjetovanosti. 

Zbirku SF priča možete pročitati ovdje.

chevron-right