(Ne)Ozbiljan pristup izborima za Europski parlament

14. ožujka 2013.

Koliko se (ne)ozbiljno prilazi izborima u Republici Hrvatskoj na kojima trebaju glasovati i hrvatski građani izvan Hrvatske, najbolje govori najnoviji podatak o izborima za članove Europskog parlamenta. U članku 8. Zakona o izborima za Europski parlament stoji:“Izbori se provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.“ Tako piše u Zakonu, a u stvarnosti što se zapravo događa?" - pita se Žarko Plevnik u pismu poslanom GONG-u.

Čini se da nitko u Republici Hrvatskoj nije razmislio ili barem pokušao razmisliti što se sve mora organizirati u inozemstvu kako bi naši građani pristupili ovim izborima. Naime, kao prvo moraju se prethodno registrirati da bi mogli pristupiti glasovanju. Zatim se mora organizirati izborna povjerenstva i odrediti mjesta gdje će se glasovati. Tu su i moguća povjerenstva stranaka i nevladinih udruga koje trebaju nadgledati pravovaljanost glasovanja. Kako bi mogli organizirati glasovanje u prostorijama diplomatsko-konzularnog predstavništva, veleposlanstva moraju zatražiti i dobiti suglasnost zemlje primateljice, a tu su i brojni tehnički detalji od prihvata izbornog materijala do slanja u Državno izborno povjerenstvo. Ima još nekih tehničkih detalja i postupaka koje treba dobro pripremiti, a vremena za to sve nema. Kratak je rok u kojem se to sve mora organizirati.

Jedan od najvažnijih čimbenika za dobro provođenje Izbora za EU parlament je informiranje naših građana u inozemstvu koji bi trebali izaći na izbore i glasovati. A toga nema! Naši građani uglavnom nemaju pojma da i oni trebaju izaći na izbore i da prije toga moraju proći cijelu onu proceduru od prethodne registracije do izlaska na izbore. Naša su diplomatsko-konzularna predstavništva tek prije desetak dana dobila prvu obavijest o tome da organiziraju izbore. Prije nekoliko su dana o tome izvijestili hrvatske udruge i Hrvatske katoličke misije te ih zamolili da na svojim skupovima i misama izvijeste hrvatske građane o izborima za EU parlament. Hrvatska radio televizija u svojim emisijama, hrvatski pisani mediji, ostali elektronički mediji dostupni našim građanima u svijetu o tome da li, kako, kada i gdje trebaju naši građani glasovati niti riječi, niti slova. Tu i tamo provuče se poneka riječ o tome, ali i onima s najboljim sluhom i koncentracijom to promakne.

Zato se pitamo kako će proteći glasovanje u inozemstvu kada naši građani zapravo o tome pojma nemaju? Ili se obistinjuje staro „prokletstvo“ da je zapravo hrvatsko iseljeništvo Hrvatskoj potrebno samo onda kada se od njega nešto očekuje i traži. Načelno svi su za to da je iseljena i domovinska Hrvatska jedno biće, ali to je zapravo samo jedna obična farsa koju koriste političke elite onda kada im to treba. Uostalom, pa možda među našim građanima u Europi ima onih koji bi mogli vrlo efikasno zastupati interese Republike Hrvatske u EU parlamentu. O toj mogućnosti i o tim kandidatima i njihovim kandidaturama nitko ne razmišlja. Pa oni su ionako izvan Hrvatske, reći će netko.

Na kraju, da li se netko zapitao koliko to zapravo sve košta porezne obveznike u Hrvatskoj? Netko će reći da demokracija nema cijenu i da su izbori jedan od najvažnijih čimbenika demokracije! Da, u pravu su. Ali da li su ovi i na ovaj način organizirani izbori, koji su za nekoliko dana, zaista demokratski?

Zadnji je trenutak da se uozbiljimo i promijenimo način kandidiranja, registracije, načina glasovanja u inozemstvu (dopisno) i provođenja samih izbora. Pitanje svih pitanja je: „Do kada ćemo u izborima gledati da netko zlorabi instituciju izbora umjesto da na demokratski način vjerujemo u one koji na te izbore izlaze dobrom voljom? Gdje je tu zapravo svijest ljudi koji odlučuju u naše ime i do kada će se na glasače gledati kao na neki stroj koji treba nešto odraditi, a ne na ljude? Kada će se, napokon, ustrojiti prave liste glasača pa da već jednom prestanu glasovati mrtvi? Ili treba li mijenjati Ustav u dijelu o pravo glasa?“ Odgovore na ta pitanja možda nećemo brzo dobiti, ali građani Republike Hrvatske zaslužuju bolje i efikasnije izbore svih vrsta kako bi svima bilo bolje.

chevron-right