Zakoni trebaju vrijediti jednako za sve, pa i za SDP

04. ožujka 2013.

S obzirom da SDP nije u zakonskom roku objavio financijski izvještaj za 2012. na svojim internetskim stranicama, trebao bi ostati bez pet milijuna kuna iz državnoga proračuna. O kazni treba odlučiti saborski Odbor za Ustav na prijedlog Državnog ureda za reviziju, a iako u SDP-u propust pokušavaju pravdati bolešću odgovorne osobe, kažu da su spremni prihvatiti kaznu.

GONG upozorava da je vrijeme ne samo za poštivanje zakona, nego i za postavljanje novih standarda. Tim više, ističu, najave dogovaranja s Državnim uredom za reviziju i Državnim izbornim povjerenstvom su neprihvatljiva i na njih se može gledati kao na izravno zaobilaženje zakona i mogući politički pritisak na neovisan rad tih tijela.

Prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, stranke su do 1. ožujka tekuće godine dužne objaviti financijski izvještaj za prethodnu godinu na internetskim stranicama. Obvezne su, jednostavno rečeno, transparentno poslovati i objavljivati nekoliko vrsta izvještaja godišnje na svojim stranicama te ih podnositi Državnom uredu za reviziju i Državnom izbornom povjerenstvu.

Ako to ne učine, a budući da dobivaju novac iz državnog proračuna za financiranje svojih aktivnosti sukladno broju osvojenih zastupničkih mjesta u Saboru, slijede sankcije u vidu gubitka tromjesečnog iznosa od svote koju stranka dobiva iz državnog proračuna. U slučaju SDP-a, koji do 1. ožujka nije objavio izvješće o trošenju novca, a budući da bi mu za 2013. godinu trebalo pripasti oko 20 milijuna kuna, prijeti mu gubitak oko pet milijuna kuna.

Na potezu su Državni ured za reviziju i saborski Odbor za Ustav

Hoće li se to doista dogoditi, ovisit će o odluci saborskoga Odbora za Ustav na prijedlog Državnoga ureda za reviziju, a dotad se SDP, koji je u međuvremenu objavio izvještaj,  pokušava opravdati da su „zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe, bili prisiljeni izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih je financijsko izvješće s objavom kasnilo dva dana , a o čemu su izviješteni i mediji koji su s pravom postavili pitanje o neobjavljivanju izvještaja u zadanom roku“.

„SDP kao vladajuća stranka te kao i sve druge stranke ne smije biti iznad zakona i mora svojim primjerom pokazati kako ne samo da poštuje zakon, nego i da postavlja nove standarde. Nadamo se da će priča ići u tom pravcu, a ono što je još važnije – da će reagirati institucije koje su nadležne za nadzor i reviziju financiranja stranaka, dakle, Državni ured za reviziju i DIP, odnosno u ovom slučaju, prvenstveno Državni ured za reviziju, koji kaznu treba predložiti saborskom Odboru za Ustav“, objašnjava Dragan Zelić, izvršni direktor GONG-a.

No, iako je spomenuti Odbor , čijim je članom, ali vanjskim pa nema prava glasa, i sam Zelić, političko tijelo u kojemu sjede članovi stranaka, a većinu ima upravo vladajuća koalicija, on se ipak nada da će „biti svjesni ove osjetljive situacije i da ju neće politizirati, nego poštivati zakon pred kojim svi moraju biti jednaki te da svojom odlukom neće progledati kroz prste i tako pokazati da smo otišli jedan korak unatrag“.

Kršenje zakona loša je poruka hrvatskim građanima i EU

„Ako bude dopušteno kršenje zakona, to će biti vrlo vrlo loša poruka, i to ne samo hrvatskim građanima koji žive u ovoj zemlji i trebaju poštivati zakone, nego i Europskoj uniji“, zaključuje Zelić i osobito upozorava: "Najave dogovaranja s Državnim uredom za reviziju i Državnim izbornim povjerenstvom su neprihvatljiva i na njih se može gledati kao na izravno zaobilaženje zakona i mogući politički pritisak na neovisan rad tih tijela".

U međuvremenu, premda prema pisanju medija, nije SDP jedini koji pravovremeno nije ispunio svoju dužnost – navode se i HSU te tri nezavisna zastupnika – Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi te bi i za njih trebala vrijediti jednaka kazna, ostali su objavili izvješća na svojim internetskim stranicama.

Prvi su izvještaj objavili Hrvatski laburisti – stranka rada, koji su prošle godine zaradili gotovo 600.000 kuna, naime, prihodi su im iznosili 2,1 milijuna,a rashodi 1,5 milijuna kuna dok je HDZ ostvario prihod od 36,9 milijuna kuna uz rashode od 29,3 milijuna. HNS je ostvario višak od 2,6 milijuna kuna uz rashode od oko 10 milijuna, dok se HDSSB također može pohvaliti viškom prihoda od 1,9 milijuna kuna koliko su mu iznosili i rashodi.

chevron-right