GONG protiv paketa lokalnih i izbora za Europski parlament

26. veljače 2013.

Izbore za Europski parlament treba odvojiti od lokalnih izbora da ne bi došlo do zagušenja građana različitim porukama uslijed različitih interesa zbog čega bi i opet izostala kvalitetna komunikacija i rasprava o budućnosti Hrvatske u Europskoj uniji, upozorili su predstavnici GONG-a predsjednika Ivu Josipovića, koji je otpočeo konzultacije oko datuma euroizbora.

Krajem tjedna hrvatski bi građani trebali saznati kada će izaći na prve izbore za Europski parlament, a kod predsjednika, koji raspisuje izbore i razgovara s širokim krugom ljudi zainteresiranih za tu temu, među predstavnicima političkih stranaka i Državnog izbornog povjerenstva, na Pantovčaku su bili i oni iz redova GONG-a.

Izbori za Europski parlament donose posve nov i u kontekstu Hrvatske inovativni izborni model - preferencijalno glasovanje, a taj bi model - ako bude ispravno primjenjen, mogao prenijeti dio moći s političkih lidera i stranaka na građane koji će kao birači imati veću snagu u procesu odlučivanja o konačnom odabiru europarlmentaraca, kao i doprinijeti obnovi povjerenja i interesa u predstavničkoj demokraciji, ističe GONG.

No, da bi se to dogodilo, smatraju da kampanja za EU izbore treba omogućiti individualno profiliranje kandidata, kao i informiranje birača o novom modelu. Ostvarenje oba ova preduvjeta bit će otežano, ako ne i potpuno onemogućeno spajanjem lokalnih izbora s onima za Europski parlament. Pred biračima će, naime, biti tri različita izborna modela (većinski neposredni za gradonačelnike, proprocionalni za lokalna vijeća i preferencijalni za EP).

U zbrci predizbornih poruka najvjerojatnija će žrtva biti marginalizacija pitanja EU što je sramotan nastavak izostanka prave komunikacije, kao i kritične rasprave o ulozi Hrvatske u EU i njezinom potencijalu u stvaranju javnih politika u kontekstu brojnih izazova uslijed ekonomske i socijalne krize diljem kontinenta, a da se ne spominje kronični nedostatak osnovnih znanja hrvatskih građana o institucijama EU.

Nakon punog desetljeća pristupanja tijekom kojega je većina informacija bila izvan dohvata građana i njihova svakodnevna života, a zakoni šibani u hitnu proceduru, GONG vjeruje da hrvatski građani zaslužuju tri tjedna javnog i političkog fokusa na budućnost Hrvatske u EU, čak i ako to zahtijeva dodatne troškove. Pogotovo u svjetlu požurenog referenduma o ulasku Hrvatske u EU i užasnog nedostatka komunikacije o EU u mjesecima potom.

Svjesni su da je moguće očekivati nizak odaziv birača, ali podsjećaju da je izlaznost na lokalnim izborima 45 posto (manja od one na parlamentarnim koja se kreće oko 60 posto) na razini one na referendum za EU, a što su kritizirali. No, barem bi 45 posto tih birača koji izađu na euroizbore bila usmjerena na EU pitanja što bi im koristilo u smislu znanja i osjećaja kontrole izbornog procesa.

Naposljetku, novac uopće ne bi trebao biti stvar o kojoj se u ovom slučaju razmišlja i sramotno je da Vlada nije planirala sredstva za euroizbore, upozorava GONG te zaključuje da je ovdje na kocki vjerodostojnost mehanizma novog političkog zastupanja na razini EU-a, koji ne bi trebao biti podcijenjen od samog početka.

 

chevron-right