Trebaju li hrvatski građani strahovati od nove Fimi medije?

22. veljače 2013.

Zbog korupcije povjerenje građana u politiku sve je manje, a s obzirom da se upravo financiranje političkih stranaka pokazalo kao visoko rizično, važno je uspostaviti kvalitetan sustav revizije i kontrole.

Pritom je ključna stvar kvalitetna koordinacija Državnog izbornog povjerenstva, Porezne uprave i Državne revizije, a DORH bi trebao pokazati više zanimanja za procesuiranje slučajeva netransparentnog financiranja stranaka i izbornih kampanja.

Naime, uočene i opetovane nepravilnosti trebale bi pravovremeno biti istražene i imati pravosudni epilog da ne bismo opet završili u reprizi neke nove Fimi medije.

Početkom 2013. građani su dobili uvid u različite dokumente koji trebaju pridonijeti većoj transparentnosti financiranja političkih stranaka. One su, naime, sukladno novome Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, na svojim internetskim stranicama bile dužne objaviti popise donatora i donacija za prethodnu godinu, dok je Državni ured za reviziju objavio Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka za 2011. godinu.

Slika bi, međutim, bila kompletna kad bi i Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivalo te podnosilo Saboru godišnji izvještaj o nadzoru financijskog poslovanja političkih stranaka što prema sadašnjim propisima nisu dužni.

Kakvo je stanje u kasici?

Gotovo sve parlamentarne stranke, nezavisni zastupnici i zastupnici nacionalnih manjina dostavili su DIP-u na vrijeme, dakle do 15. siječnja izvještaje o donatorima i iznosima donacija za 2012. godinu. Izuzeci su bili SDSS, DC, nezavisni zastupnik Ivan Grubišić i zastupnika mađarske nacionalne manjine Deneš Šoja kasnili su nekoliko dana.

Stoga im je prijetila obustava isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna. No, u međuvremenu su i spomenute stranke te dvojica zastupnika podnijeli svoje izvještaje DIP-u.

Kao što se može vidjeti iz objavljenih podataka, donacije parlamentarnim strankama u 2012. godini znatno su smanjene, a stranke su prikupile:

    HNS - 821.917,50 kuna

    HGS - 660.000,00 kuna

    SDP - 451.954,79 kuna

    HDSSB  - 194.000 kuna

    Hrvatski laburisti - 107.282,64 kuna

    HDZ - 93.589,08 kuna

    HSP Ante Starčević - 75.009,00 kuna

    HSS - 42.740,00 kuna

    IDS  - 25.074,07 kuna

    HSU - 4.900,00 kuna

    SDSS - 1.300,00 kuna

Zanimljivo je da su HNS-u pravne osobe uplatile 102.000 kuna donacija zadnji dan u 2012., a i tri dana ranije, dakle, 28. 12. također su pravne osobe uplatile 50.000 kuna. Mogu li takvi slučajevi stranaka s donacijama u zadnji tren ispod bora ili slučaj IDS-a koji nije naveo imena donatora te HGS-a kao male stranke koja je primila znatne iznose od članarina biti signal DIP-u za pojačani nadzor financijskog poslovanja navedenih stranaka?

Nalazi revizije: što je GONG-u zapelo za oko?

Sabor je 15. veljače prihvatio Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i nezavisnih članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za 2011. godinu koja je podsjetimo, bila izborna godina.

Iako se primjećuje određeni napredak u urednosti financijskog poslovanja političkih stranaka, sedam političkih stranaka: HDZ, HSS, HSP Ante Starčevića, HSU, SDSS i HGS Željka Keruma dobilo je uvjetno mišljenje dok su ostale stranke dobile bezuvjetno mišljenje. Inače, osim ova dva, mišljenja revizije mogu biti nepovoljno i suzdržano, tj. te negativno.

GONG-ov izbor zanimljivosti iz Izvješća Državne revizije možete pronaći ovdje.

Zašto propisi ne vrijede jednako za sve?

S obzirom da su nalazi Državne revizije ponovo utvrdili niz nepravilnosti i prekršaja, GONG poziva Državno odvjetništvo da pokrene odgovarajuće postupke protiv političkih stranaka i utvrđivanja odgovornosti onih koji su propise prekršili.

Naime, kad se slične nepravilnosti uoče kod drugih neprofitnih organizacija ili trgovačkih društava, obrta te građana, institucije pravne države pokreću odgovarajuće postupke i utvrđuju sankcije.

Međutim, zabrinjava da institucije pravne države rijetko pokreću postupke utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka i nezavisnih kandidata/zastupnika za propuste u financijskom poslovanju.

DIP i DORH – ključevi institucionalnog nadzora

GONG očekuje da se ove godine dodatno unaprijedi nadzor i procesuiranje prekršitelja te se na taj način osigura jednakost svih pred zakonom. Institucionalni nadzor je ključan kako bi spriječio i otkrio različite mogućnosti putem kojih stranke mogu poslovati netransparentno i primati nedozvoljene donacije.

Državno izborno povjerenstvo, u okviru svojeg djelokruga, dužno je o utvrđenim povredama Zakona obavijestiti DORH te dostaviti cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na konkretan predmet. Državni odvjetnik podnosi optužni prijedlog pred nadležnim sudom.

GONG ističe da su političke stranke stupovi demokracije i njihovo je demokratsko i odgovorno djelovanje od iznimne važnosti za razvoj demokracije u Hrvatskoj. Transparentnost financiranja političkih stranaka i razumno upravljanje državnim i lokalnim novcem, tj. novcem svih poreznih obveznika, doprinosi osnaživanju povjerenja javnosti u političke stranke i u demokraciju.

chevron-right