In memoriam Boris Šprem

04. listopada 2012.

Premda je bolest primorala Borisa Šprema na prerani odlazak, sada i više nego ikada prije valja nastaviti rad na njegovoj političkoj ostavštini unutar koje posebnu vrijednost nosi potreba osuvremenjivanja Sabora koju je upravo Boris Šprem započeo pretvarati u stvarnost, istinski vjerujući u sudioničku demokraciju.

 
»Država i njeni građani su partneri u izgradnji društva, a samo dobro informirani građani mogu biti proaktivni, što im onda omogućuje da kreiraju život u skladu s vlastitim željama i time posredno utječu na ukupni razvoj društva» - poručio je Boris Šprem na okruglom stolu Poslije referenduma - što dalje, održanom u Hrvatskom saboru 7. veljače 2012. u organizaciji GONG-a.
No, ta je poruka tek dio riječi i misli kojih se GONG s tugom prisjeća u ovim trenucima, povodom Špremovog preranog odlaska, ali i s vjerom u promjene zbog snage naslijeđa koje je naš posljednji predsjednik Sabora ostavio iza sebe.

Jednakost, pravda, sloboda i solidarnost - bile su niti vodilje njegovog političkog djelovanja usmjerenog borbi protiv demokratskog deficita, za koji je smatrao da je puno širi nego što ga vidimo, ali koji je i nastojao smanjiti postavši predvodnik inicijative osuvremenjivanja i otvaranja Hrvatskog sabora.

Boris Šprem ostat će upamćen po istinskom razumijevanju vrijednosti i važnosti sudioničke demokracije u cilju vraćanja povjerenja građana u tu centralnu političku instituciju i simboličko mjesto susreta građana i političara.

Pritom je bio duboko svjestan činjenice da se u raspravama o demokraciji ne smije ignorirati utjecaj ekonomskog sustava. «Dok je u kapitalizmu dominantan kapital, a ne rad, samo se djelomično i privremeno mogu ostvarivati vrijednosti Europske unije – tu je naš glavni problem, cijele Europe i svijeta», upozoravao je Šprem.

Tražeći odgovor na pitanje je li moguć moralni kapitalizam, pogled je usmjeravao prema zemljama sjeverne Europe i Hrvatskoj u nasljeđe ostavio jasnu smjernicu: «Ako se s time suočimo, onda možemo tako graditi put Hrvatske prema EU.»

Boris Šprema više nije među nama, ali Sabor ima moralnu dužnost i političku odgovornost nastaviti raditi na toj baštini koju mu je ostavio kao »dobri duh i hrabri pokretač obnove hrvatske politike».

chevron-right