Komentari na prijedlog Zakona o referendumu

10. svibnja 2011.

Iako je Vlada trebala uskladiti norme s promjenama Ustava te regulirati zakonske „rupe” iz dosadašnjeg Zakona o referendumu, njen Prijedlog Zakona obiluje manjkavostima koje će otežati organizaciju i provođenje referenduma, a bitni elementi procesa, poput glasanja osoba s invaliditetom i glasanja izvan mjesta prebivališta, ostaju neregulirani.

Iako je Vlada trebala uskladiti norme s promjenama Ustava te regulirati zakonske „rupe” iz dosadašnjeg Zakona o referendumu, njen Prijedlog Zakona obiluje manjkavostima koje će otežati organizaciju i provođenje referenduma, a bitni elementi procesa, poput glasanja osoba s invaliditetom i glasanja izvan mjesta prebivališta, ostaju neregulirani. K tome, rasprava i izglasavanje određeni su hitnom saborskom procedurom koja ničime nije opravdana.

Kuća ljudskih prava Zagreb, GONG i Zelena akcija stoga su 29. travnja održali javni skup o novom Zakonu, na koji se nisu idazvali čelnici nadležnih tijela. Uvodničari su bili: prof. dr. sc. Robert Podolnjak i dr. sc. Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu te Dragan Zelić iz GONG-a, a u raspravi su aktivno sudjelovale zainteresirane udruge i pojedinci.

Ključan problem stručnjaci nalaze u činjenici da se ovako važan Zakon donosi u hitnoj proceduri, a da za to ne postoje nikakvi objektivni razlozi. Naime, argument da se zbog odluke Ustavnog suda (odluka o inicijativi za referendum u vezi odredbi Zakona o radu) Zakon mora donijeti u roku od 6 mjeseci od navedene odluke više nije relevantan jer je taj rok ionako prošao, a sam zadani rok je instruktivne naravi.

Cjelovit tekst Komentara možete preuzeti ovdje.

chevron-right