Priopćenje GONG-a o tijeku izbornog dana

30. ožujka 2011.

Izborni dan protekao u skladu s procedurom, zabilježen tek manji broj kritičnih situacija. Zamjetan napredak rada biračkih odbora u BiH. Pozivi građana uglavnom o neinformiranosti oko glasanja izvan mjesta prebivališta, o problemima s popisima birača te o kršenjima izborne šutnje.

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama svojih promatrača te neanonimnim prijavama građana.

GONG je današnje predsjedničke izbore promatrao u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10% biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 11 mobilnih timova, te u SAD-u i Švicarskoj.

Do 19.00 sati GONG je zaprimio izvještaje sa 758 biračkih mjesta.
Otvaranje biračkih mjesta, tijek izbornoga dana te zatvaranje biračkih mjesta na većini promatranih biračkih mjesta odvijao se mirno i u skladu s propisanom procedurom, bez većih kršenja izbornog procesa.
Birački odbori su uglavnom zaprimili na vrijeme sav birački materijal i pravilno pripremili biračka mjesta za glasanje i ona su većim dijelom otvorena na vrijeme, uz manja kašnjenja na malom broju njih. Iako promatrači dosadašnji rad biračkih odbora ocjenjuju vrlo dobrim, s manjeg broja biračkih mjesta promatrači su dojavili i o neadekvatno uređenim biračkim mjestima, a na dijelu njih birački odbor nije poznavao proceduru ili ju je kršio (listići nisu bili postavljeni lepezasto licem prema dolje, dozvoljavano je glasanje bez dokumenata, nisu poznavali proceduru u vezi prisutstva promatrača na biračkom mjestu).
Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je korektna.
Promatrači GONG-a izvještavali su tijekom dana i o nešto slabijem odazivu birača, a dojavili su vrlo mali broj kritičnih situacija.
I s birališta u BiH stizali su slični dojmovi kao i s onih u Hrvatskoj, iako smo od tamo zaprimili i dojave promatrača o tome da se na biračkim mjestima stvaraju gužve na biračkim mjestima zbog procedure oko izdavanja prethodne suglasnosti i potvrda za glasanje. Znatan je broj onih koji nisu bili u popisu birača, pa su bile velike gužve i oko izdavanja potvrda za glasanje. Naime,određen broj birača koji su pristupili glasanju nisu bili u popisu birača, iako imaju prebivalište samo u BiH. Njihovi zahtjevi su upućeni konzulatu, odnosno Gradskom uredu za izdavanje prethodne suglasnosti koji su se usporeno rješavale pa dio birača nije bio u mogućnosti iskoristiti svoje biračko pravo. No, zamjetan je napredak u radu biračkih odbora u BiH.

GONG je tijekom dana zaprimio i popriličan broj poziva građana. Pozivi su bili u vezi glasanja bolesnih i nemoćnih osoba te prijave kršenja izborne šutnje , ali bilo je i više dojava nego na primjerice parlamentarnim izborima 2007. o problemima u vezi popisa birača unutar RH (uglavnom neupisanost, dva slučaja mrtvih osoba na popisu).
Ipak najveći broj poziva građana bio je u vezi mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta, budući da građani nisu znali da je rok u kojem su se trebali prijaviti prošao te možemo primijetiti da građani nisu bili u dovoljnoj mjeri informirani kako ostvariti biračko pravo u slučaju izbivanja iz mjesta prebivališta na izborni dan, a zbog čega dio birača nije mogao ostvariti svoje biračko pravo.

Objavljeno 27.12.2009.

chevron-right