GONG: Pristup informacijama i dalje manjkav

06. listopada 2010.

U godišnjem izvješću GONG-a o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, koje je danas predstavljeno novinarima, ističe se kako nema značajnijih promjena u njegovoj provedbi u odnosu na ranije godine, te kako je njegova implementacija i dalje problematična i manjkava.

ZAGREB, 6. listopada 2010. (Hina) - U godišnjem izvješću GONG-a o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, koje je danas predstavljeno novinarima, ističe se kako nema značajnijih promjena u njegovoj provedbi u odnosu na ranije godine, te kako je njegova implementacija i dalje problematična i manjkava.

GONG-ovo istraživanje o tome koliko tijela javne vlasti odgovaraju na upite građana provedeno je od studenog 2009. do rujna 2010. na uzorku od 188 tijela javne vlasti kojima su bili poslani upiti. U zakonskom je roku od 15 dana odgovoreno je tek na 84 upita.

Na 74 zahtjeva, kako je izvjestila izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar, odgovoreno je nakon zakonskog roka, dok na njih 13 uopće nije odgovoreno. U postupku je još 15 zahtjeva, a za njih dva nema podatka potrebnih za upućivanje zahtjeva.

Pernar je također upozorila kako su dobiveni odgovori često bili formalne ali ne i sadržajne prirode.

Među najčešćim nepravilnostima uočenim u primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama Pernar je među ostalim navela i to kako tijela javne vlasti ignoriraju neke zahtjeve građana, ali i kako neka tijela javne vlasti od podnositelja zahtjevaju objašnjenje zbog čega traži neku informaciju.

Također su bile tražene i uplate koje ne predstavljaju stvarni trošak izrade preslike, pa se primjerice za preslike tražilo i po 10 ili 20 kuna po stranici, rekla je Pernar.

GONG je ove godine proveo i istraživanje o praćenju objave nacrta prijedloga zakona na internet stranicama tijela javne vlasti u čijoj je nadležnosti izrada nacrta zakona i podzakonskih akata. Istraživanje je obuhvatilo 94 prijedloga nacrta zakona koji su se ove godine razmatrali i prihvaćali na sjednicama Vlade. Nakon što je prijedlog zakona upućen na sjednicu Vlade praćeno je da li je, kako i kada isti bio objavljen na internetskim stranicama relevantnih ministarstava.

Rezultati GONG-ova istraživanja pokazali su kako je tek osam prijedloga bilo na internetskim stranicama.

Potpredsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek upozorio je kako je provedba Zakona o pravu na pristup informacijama mjerilo za zaključivanje poglavlja 23 o pravosuđu u pristupnim pregovorima s EU.

Upitan za mišljenje o razlozima zbog kojih Vlada ne želi objaviti ugovor o plinskom poslovanju s MOL-om, Zakošek je rekao da, ako Vlada misli kako bi time ugrozila državnu sigurnost ili pak intelektualno vlasništvo, neka zacrne ili zaštite one dijelove koje smatraju poslovnom tajnom.

(Hina) xkt ynpav

chevron-right