Financijsko poslovanje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika u 2009. godini

13. srpnja 2010.

Primjetan je određeni napredak u odnosu na 2008. godinu, no ostaje pitanje hoće li stranke i zastupnici koji su kršili propise biti sankcionirani za kršenje.
U nastavku teksta možete pročitati i Zanimljivosti iz nalaza Državnog ureda za reviziju.Primjetan je određeni napredak u odnosu na 2008. godinu, no ostaje pitanje hoće li stranke i zastupnici koji su kršili propise biti sankcionirani za kršenje.

Državni ured za reviziju izradio je i dostavio Hrvatskom saboru Izvješće o reviziji financijskih izvještaja i poslovanja političkih stranka i nezavisnih zastupnika za 2009. godinu. Treću godinu zaredom Državni ured za reviziju obavio je detaljan i ozbiljan posao pregledavanja poslovanja političkih stranaka što je prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo.

Početnim uvidom u nalaze Državne revizije vidljiv je određeni napredak u ocjeni Državnog ureda za reviziju. U 2009. godini 8 stranaka je dobilo bezuvjetno mišljenje, a njih 3 (HSLS, HSU, SDSS) uvjetno, gore mišljenje što je bolje nego u 2008. godini kad je 5 stranaka (HNS, HSLS, HSU, HDSSB, SDSS) dobilo uvjetno mišljenje.

GONG ponovno ističe da su političke stranke stupovi demokracije i njihovo demokratsko i odgovorno djelovanje od iznimne je važnosti za razvoj demokracije u Hrvatskoj. Transparentnost financiranja političkih stranaka i razumno upravljanje državnim i lokalnim novcem, tj. novcem svih poreznih obveznika, doprinosi osnaživanju povjerenja javnosti u političke stranke i u demokraciju.

Kao i prošle godine, nameće se pitanje potrebe pokretanja prekršajnih postupaka i utvrđivanja odgovornosti onih koji su propise ipak prekršili. To bi dovelo da daljnjeg povećanja transparentnosti i omogućilo razlikovanje manjih prijestupa od neodgovornog poslovanja.

Naime, kad se slične nepravilnosti uoče kod drugih neprofitnih organizacija ili trgovačkih društava, obrta i samih građana, institucije pravne države reagiraju i obavljaju svoj posao.
Zabrinjava da institucije pravne države do sada nisu pokrenule nikakve postupke utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka i nezavisnih kandidata za nezakonito poslovanje.

Podsjećamo da su Državni ured za reviziju i Ministarstvo financija – porezna uprava, temeljem članka 25. Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata obvezni podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima, ukoliko utvrde nepravilnosti iz navedenog Zakona.
S obzirom da nadležne institucije, koliko je poznato javnosti, prošle godine nisu slijedile Zakon, očekujemo i tražimo da ove godine ozbiljnije odrade svoj posao i osiguraju jednakost svih građana pred zakonom.

Dodatno, podsjećamo da je Hrvatski sabor donio Strategiju suzbijanja korupcije kojom se obvezao da će poboljšati zakone koji reguliraju financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja i njima osnažiti instrumente za borbu protiv političke korupcije.

Očekujemo da će zakonodavac u najskorije vrijeme usvojiti rješenja kojima će biti poboljšan postojeći Zakon o financiranju političkih stranaka, kao i reguliranje financiranja izbornih kampanja, pri čemu u izradu tih rješenja svakako treba biti uključena šira stručna javnost, a s ciljem da već sljedeći parlamentarni izbori budu što transparentniji i pošteniji.

Zanimljivosti iz nalaza Državnog ureda za reviziju možete preuzeti ovdje. (pdf, 162 KB)

chevron-right