Poruka saborskim zastupnicima: Učinite pravu stvar i ukinite Zakon o igralištima za golf i spriječite malverzacije poljoprivrednim i šumskim zemljištima!

19. svibnja 2010.

Zelena akcija, GONG i TIH, uz podršku Zelene Istre i udruge Grad održali su tiskovnu konferenciju na Trgu Sv. Marka ispred Hrvatskog sabora, povodom jučer poslanog otvorenog pisma saborskim zastupnicama i zastupnicima u kojem im je poručeno: Učinite pravu stvar i ukinite Zakon o igralištima za golf te spriječite malverzacije poljoprivrednim i šumskim zemljištima!Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena Istra i Udruga Grad poručili saborskim zastupnicima: Ukinite Zakon o igralištima za golf i spriječite malverzacije poljoprivrednim i šumskim zemljištima!

Zelena akcija, GONG i TIH, uz podršku Zelene Istre i udruge Grad održali su tiskovnu konferenciju na Trgu Sv. Marka ispred Hrvatskog sabora, povodom jučer poslanog otvorenog pisma saborskim zastupnicama i zastupnicima u kojem im je poručeno: Učinite pravu stvar i ukinite Zakon o igralištima za golf te spriječite malverzacije poljoprivrednim i šumskim zemljištima! Tom prilikom je desetak aktivista na Trgu Sv. Marka održalo performans izvlastivši nekoliko metara Markovog trga za golf igralište i igrajući golf pri čemu su umjesto loptica udarali u „korupciju“, „izvlaštenje“, „apartmanizaciju“ te ostale «rupe» Zakona o igralištima za golf.

Jagoda Munić iz Zelene akcije napomenula je kako su udruge uručile svakom saborskom zastupniku i zastupnici otvoreno pismo (u prilogu) u kojem se navodi kako je Hrvatski sabor jedini parlament na svijetu koji je donio Zakon o igralištima za golf, te je podsjetila kako su tijekom posljednje sjednice Sabora pojedini odbori raspravljali o izmjenama Zakona o igralištima za golf koje je predložilo Ministarstvo turizma. Saborski Odbor za turizam ne samo da je glasao protiv predloženih izmjena Zakona, već je od Sabora tražio da postojeći Zakon stavi izvan snage! Dakle, Odbor koji bi ovaj Zakon trebao podržati jer navodno služi poticanju turizma, odbacuje ga, što u ozbiljnu sumnju dovodi argumente koji su doveli do usvajanja samog Zakona.

Sandra Pernar iz GONG-a napomenula je kako je Sabor jedini parlament na svijetu koji je donio Zakon o igralištima za golf (po hitnome postupku na sjednici održanoj 15.12.2008. godine), a trenutno su u saborskoj proceduri i izmjene toga Zakona, ponovno po hitnom postupku, kao prva i najvažnija točka dnevnog reda danas započete sjednice Sabora. Hitni postupak je neprihvatljiv i na taj je način onemogućeno građanima da imaju bilo kakav utjecaj na sadržaj dotičnog Zakona. Također, podsjetila je kako su udruge još početkom prošle godine, odmah po donošenju Zakona, uputile zahtjeva za ocjenom ustavnosti istoga Ustavnome sudu, o čemu se Sud još uvijek nije očitovao.

Zorislav Anton Petrović je istaknuo kako je zakon neustavan i nepravedan prema investitorima jer omogućava pojedincima da se domognu jeftinijeg poljoprivrednog i šumskog zemljišta te isto prenamjene u građevinsko. Također im omogućava da izvlaste privatne vlasnike zemljišta. Zakon o golf igralištima je iznimno štetan jer unosi nesigurnost među investitore privilegiranjem onih koji grade golf terene na štetu svih ostalih. Ukoliko se ovaj zakon ne ukine čim prije Hrvatska će slati poruku investitorima da je zanima samo golf i ništa drugo.

Ovim putem apeliramo na zastupnice i zastupnike da glasaju protiv loših izmjena lošeg i opasnog Zakona te pokrenu postupak za ukidanje Zakona o igralištima za golf!
Zakon je štetan i opasan, protivan je javnome interesu i omogućuje novu pljačku Hrvatske. Umjesto domoljubnih riječi, Hrvatska treba više domoljubnih djela, a ukidanje ovoga Zakona bio bi upravo takav čin.

Zašto je ovaj Zakon protivan interesu Hrvatske i svih njenih građana?

U novoj verziji Prijedloga zakona jedinicama lokalne samouprave praktički se nameće obveza da o svom trošku planiraju kompletnu infrastrukturu za privatni komercijalni projekt, za što ne postoji opravdanje u javnome interesu te ih dodatno osiromašuje. Nadalje, jedinicama lokalne samouprave dozvoljava se da prodaju zemljište u svom vlasništvu golf investitorima bez javnog natječaja, što otvara prostor za korupciju i pogodovanje. Potencijalnom investitoru omogućava se kupnja neurbaniziranog zemljišta, od čega se dio može urbanizirati bez ikakvih dodatnih troškova. Ukinuta je i minimalna veličina igrališta od 85 ha, čime je Zakon pokazao svoju pravu svrhu, odnosno čime je otvoren dodatni prostor za manipulaciju ovim propisom jer se praktički svako malo veće zemljište može proglasiti golf terenom i urbanizirati, a smanjen je i standard igrališta za golf sa 18 na 9 rupa, što zapravo i nije golf igralište, već vježbalište.
Na ovaj način omogućeno je ucrtavanje golf igrališta u prostornim planovima na cijelom nizu novih lokacija kako bi se omogućila gradnja na poljoprivrednom i šumskom zemljištu. Izmjene Zakona i dalje omogućavaju izvlaštenje privatnih vlasnika zbog igrališta za golf te omogućavaju dobivanje državnog zemljišta bez javnog natječaja!

Prema Očitovanju Ministarstva turizma od 23.4.2010., u Hrvatskoj se, sukladno važećim prostornim planovima, planira izgradnja 89 igrališta za golf. Iako Zakon o igralištima za golf ne određuje njihov broj, niti to čine njegove izmjene, ukidanjem limita površine igrališta za golf te smanjenjem sa 18 na 9 rupa po igralištu, broj igrališta za golf se može budućim izmjenama prostornih planova neograničeno povećati. To bi moglo imati značajne posljedice na okoliš Hrvatske i ubrzati urbanizaciju i devastaciju poljoprivrednog i šumskog zemljišta, čega je Istra primjer. Program razvitka golfa kao elementa razvojne politike hrvatskog turizma odredio je 19 lokacija za golf igrališta od 60 originalno predloženih. Iako je Zakon o igralištima za golf donesen pod izlikom da provodi ovaj Program i temeljem njega, broj lokacija se je s 19 prvotno planiranih povećao na 89, dok predložene izmjene Zakona zbog smanjenih kriterija mogu i dodatno povećati taj broj u budućnosti.

U Istri koja ima 2.820 km2 površine, postojećim prostornim planom planiraju se čak 23 igrališta za golf, dok su u pripremi izmjene prostornog plana koje bi omogućile gradnju još četiri igrališta. Za usporedbu, u regiji Friuli-Venezia Giulia u Italiji, površine 7.855 km2, izgrađeno je osam golf igrališta, dok Sicilija na površini od 25.000 km2, ima samo 3 golf igrališta. I dok se navodi kako Španjolska ima tristotinjak igrališta za golf, zaboravlja se napomenuti da je gotovo deset puta površinom veća od Hrvatske te da su pojedine regije devastirale svoja područja upravo pretjeranom urbanizacijom i gradnjom golf igrališta, o čemu je i Europski parlament donio Rezoluciju, u kojoj se navodi da se mora voditi računa o interesu lokalnog stanovništva, a ne samo investitora, predlaže se revizija postojećih prostornih planova prema strogim kriterijima zaštite okoliša, funkcionalnost administrativnog i pravnog sustava na usluzi građanima, te su izrazili zabrinutost zbog nepostojanja adekvatne legislative o pranju novaca.

Ukupna planirana površina igrališta za golf u Hrvatskoj je oko 10 000 ha, veća je od površine otoka Raba, grada Splita ili Rijeke, a iznosi oko 13 000 nogometnih igrališta. Hrvatska će postati mala zemlja za velika golf igrališta, a jedinstveni Zakon u svijetu prepoznatljiv hrvatski suvenir.
Umjesto da uči na tuđim greškama, Hrvatska će, ukoliko se Zakon ne ukine, učiti na svojim.
Ono što najviše zabrinjava nisu greške iz neznanja jer je situacija vrlo jasna, već greške s namjerom.

Pismo koje je jučer poslano svim zastupnicima i zastupnicama u Saboru, možete pročitati ovdje. (pdf, 950 KB)

chevron-right