Potreba za jedinstvenim izbornim zakonom

26. ožujka 2010.

Bez kvalitetnog jedinstvenog izbornog zakona, izbori u Hrvatskoj teško mogu doseći visoke standarde.

U ponedjeljak, 29. ožujka 2010. u Zagrebu je na Fakultetu političkih znanosti održan Okrugli stol „Iskustva s predsjedničkih izbora – potreba za jedinstvenim izbornim zakonom“ koji su zajednički organizirali GONG i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Skup su otvorili prof. dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i prof. dr. sc. Nenad Zakošek, potpredsjednik Vijeća GONG-a.

Na skupu su predstavljene analize provedbe predsjedničkih izbora te GONG-ov konačni izvještaj o predsjedničkim izborima.

Okrugli stol je bio podijeljen u 3 panela: Organizacija i provedba izbora, Financiranje kampanja i Mediji u izborima.

Prof. dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske pozdravio je održavanje Okruglog stola te se zauzeo da se što prije pristupi izradi jedinstvenog izbornog zakonika koji bi vrijedio za sve izbore. Također, smatra da je broj od 10000 potrebnih potpisa za kandidaturu za predsjednika prenizak. Napomenuo je da je, kako bi transparentnost financiranja kampanja bila dignuta na što višu razinu, nužan nadzor i uvođenje mogućih sankcija, a sve bi to trebalo urediti na razini Vrhovnog ili Ustavnog suda.
Predsjednik Josipović je pozvao sve nadležne institucije da razmotriti sugestije s Okruglog stola te prionu reformi izbornog zakonodavstva.

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila istaknuo je važnost stručne javne rasprave o izbornom zakonodavstvu te uloge Fakulteta političkih znanosti i GONG-a u otvaranju takvih rasprava. Dekan Cvrtila je također pozvao nadležne institucije da krenu u izradu jedinstvenog izbornog zakonika.

Prof. dr. sc. Nenad Zakošek predstavio je GONG-ov konačni izvještaj s predsjedničkih izbora , osvrnuvši se na zapažanja i ocjene u vezi rada institucija koje su uključene u organizaciju i provedbu izbora (Državno izborno povjerenstvo - DIP, Ministarstvo uprave - MU, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija - MVPEI), financiranja izbornih kampanja, medija i izborne promidžbe, te zaštite izbornog prava, i na kraju je izložio preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa. 
 
Cjelokupni sažetak izlaganja i rasprava s okruglog stola možete preuzeti ovdje. (pdf, 211 KB)

chevron-right