Ocjena lokalnih izbora 2009.

18. lipnja 2009.

Na danas održanoj konferenciji za novinare GONG-a na temu lokalnih izbora 2009, GONG je izvijestio novinare o primjerima uočenih nepravilnosti i preporukama te zahtjevima prema nadležnim institucijama.

Zabilježen je veliki broj kršenja izborne šutnje, a posebno gruba kršenja počinjena su agitiranjem na biračkim mjestima, mahom od strane aktivista HDZ-a te postojećih (grado)načelnika Na danas održanoj konferenciji za novinare GONG-a na temu lokalnih izbora 2009, članovi Vijeća GONG-a te profesori na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Zdravko Petak i Nenad Zakošek te izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar, izvijestili su novinare o primjerima uočenih nepravilnosti i preporukama te zahtjevima prema nadležnim institucijama. U nastavku donosimo sažetak njihovih izlaganja.

Opća ocjena izbora

Izbori su uglavnom provedeni u demokratskoj atmosferi koja je biračima omogućila ostvarivanje svog biračkog prava. No, sloboda izbora, tajnost glasovanja i dostojanstvo birača ozbiljno su narušeni u nizu sredina, pri čemu nije važno jesu li takve pojave u konačnici mogle utjecati na rezultate izbora ili ne. Kod izbora nije važan samo rezultat, već je jednako važan i sam proces, a događanja na ovim izborima pokazuju da su tijekom izbornog procesa u nekim sredinama prekršena ljudska i građanska prava.

Nadalje, birači, stranke i kandidati imaju pravo na educirane biračke odbore i izborna povjerenstva, s čime je također bilo problema na ovim izborima. Kršenja propisa od strane biračkih odbora, ali i brojna kršenja zakona od strane političkih stranaka i kandidata te njihovih aktivista pokazuju da izborni proces u Republici Hrvatskoj trpi ozbiljne probleme, kao i uostalom cijeli politički poredak Hrvatske, što u konačnici dovodi u pitanje i vladavinu prava.

Govoreći konkretnije, zabrinjavajući su slučajevi kršenja zakona i procedure, kao i osnovnih demokratskih principa poput tajnosti glasovanja i slobode izbora bez zastrašivanja i ucjena, a koji su se događali na ovim izborima. U tom smislu, provedba i pojedini izdvojeni slučajevi kršenja zakona na ovim lokalnim izborima ne predstavljaju napredak u provedbi izbora u odnosu na lokalne izbore 2005. Primjerice, zapisivanje birača koji (ni)su došli na biračko mjesto te slučajevi odlaska biračkog odbora u posjet bolesnim i nemoćnim biračima, a da to sami birači nisu zatražili, zabrinjava i pokazuje da se u pojedinim mjestima provodila organizirana povreda tajnosti glasovanja od strane nekih stranaka.

Pojedinačni slučajevi nasilja, ali i dojave o kupovini glasova (nuđenjem novaca, fotografiranjem listića), pokazuju da postoje ozbiljne sumnje kako postoje sredine u kojima se na protuzakonit način, počinjenjem kaznenih djela, osvajalo vlast.

Brojnost dojava oko listića koji nisu bili promiješani na propisan način, ni okrenuti licem prema dolje, slučaj zabrane promatračima da sa članovima biračkog odbora odu u posjet bolesnim i nemoćnim biračima, kao i slučajevi šikaniranja promatrača (ne samo GONG-ovih) pokazuju da je dio biračkih odbora na biračka mjesta došao needuciran ili sa zadatkom koji nije bio provođenje izbora sukladno propisima.

Dodatno, zabilježen je veliki broj kršenja izborne šutnje i to od strane većeg broja stranaka i nezavisnih kandidata. Posebno gruba kršenja počinjena su agitiranjem na izborni dan unutar, ispred i u blizini biračkih mjesta, mahom od strane aktivista HDZ-a, te postojećih (grado)načelnika što je stvorilo napetiju atmosferu izbornog dana na određenim mjestima i moglo je utjecati na rezultate izbora. Dolazak i prisutstvo neovlaštenih osoba na ili ispred pojedinih biračkih mjesta doprinijelo je atmosferi samovolje i straha u tim mjestima, a samim time dovelo u pitanje i neovisnost biračkih odbora.

IZBORNI IZVJEŠTAJ 2009.

chevron-right