Lokalni izbori: Izvještaj o tijeku izbornog dana do 21.00 sat i kršenjima izborne šutnje

31. svibnja 2009.

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama svojih promatrača o nepravilnostima, izvještajima mobilnih promatračkih ekipa te neanonimnim prijavama građana. Drugi krug lokalnih izbora promatra 200 promatrača GONG-a, od čega njih 80 u 40 mobilnih timova. Do 19,00 sati, mobilne ekipe posjetile su 420 biračkih mjesta.

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama svojih promatrača o nepravilnostima, izvještajima mobilnih promatračkih ekipa te neanonimnim prijavama građana.

Drugi krug lokalnih izbora promatra 200 promatrača GONG-a, od čega njih 80 u 40 mobilnih timova. Do 21,00 sat, mobilne ekipe posjetile su 420 biračkih mjesta.

Promatrači su dojavili određen broj kritičnih situacija, ali bilježimo i brojne prijave promatrača i građana koje se odnose na kršenja izborne šutnje. Sukladno navedenom, u mogućnosti smo izvijestiti sljedeće:

Izborni dan na većini promatranih biračkih mjesta odvijao se je mirno i bez većih kršenja izbornog procesa. No, s određenog broja biračkih mjesta stizale su dojave o incidentima. Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je korektna, uz grube iznimke. Potreban birački materijal zaprimili su gotovo svi birački odbori te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača. Biračka mjesta otvorena su na vrijeme, uz manja kašnjenja na malom broju njih.

I drugi krug izbora obilježio je veliki broj kršenja izborne šutnje i to od strane većeg broja stranaka i nezavisnih kandidata. Osim promidžbenih materijala u okolici biračkih mjesta, dijeljenja promidžbenih materijala i slanja sms-a, dio poziva GONG-u odnosio se je na agitiranje ispred i u blizini biračkih mjesta, mahom od strane aktivista HDZ-a, što je u tim mjestima utjecalo na napetiju atmosferu izbornog dana i što je moglo utjecati na rezultate izbora. Ponovne dojave oko listića koji nisu bili promiješani, ni okrenuti licem prema dolje, zapisivanje birača koji su došli na biračko mjesto, slučajevi odlaska biračkog odbora u posjet bolesnim i nemoćnim biračima, a da to birači nisu zatražili, zabrinjava i pokazuje da se u pojedinim mjestima vrši organizirana povreda tajnosti glasovanja.

Promatrači su do 21.00 sat dojavili sljedeće nepravilnosti:

 • BM 15, Poljica, Vrgorac: Prije otvaranja biračkog mjesta, nekoliko se glasačkih listića nalazilo u kutiji. Članovi biračkog odbora su rekli da su to njihovi listići jer da su upravo glasovali. Promatrač smatra kako je u pitanju bilo više listića no što je zaokruženo osoba u izvatku iz popisa birača.
 • BM Kistanje: Nije bila osigurana tajnost glasovanja na biralištu. Promatrači su upozorili birački odbor koji nije reagirao te je upozoren OIP. OIP je javio da je situacija riješena.
 • BM 6, Dom kulture, Vojnić: Unutar biračkog mjesta nalazile su se slike povijesnih ličnosti s logom HDZ-a. Promatrači su upozorili birački odbor da uklone navedene slike, no članovi biračkog odbora su to odbili. U GIP-u su rekli da će provjeriti i ukloniti promidžbeni materijal s birališta.
 • BM Dječji vrtić, Ploče: Na biračkom mjestu liste kandidata nisu bile izvješene na vidljivom mjestu.
 • BM 13, Vukovar; BM 2, Lipik: Na biračkom mjestu se nalazilo raspelo koje je skinuto nakon primjedbi promatrača. BM 10, Lipik: Raspelo se nalazi na biračkom mjestu. Birački odbor, nakon konzultacija s GIP-om, nije ga maknuo.
 • BM 81 Nebuljusi, Donji Lapac: Članica OIP-a dovela je na biračko mjesto skupinu birača te im iza paravana čitala listiće i pomagala glasovati. Na upozorenje promatrača, bila je bezobrazna te im odgovorila da ona zna koja prava oni imaju i što je njoj činiti. Obaviješten je ŽIP te su obećali da će reagirati.
 • U Bibinju su listići poredani po serijskim brojevima. Osobe koje provjeravaju identitet birača glasno su davali do znanja tko glasuje tako da je to moguće povezati sa serijskim brojem. Promatračica je upozorila o tome predsjednika biračkog odbora, koji joj je odgovorio da je: „stranka odlučila da listići budu tako okrenuti“ i oglušio se na primjedbu. Kontaktiran je ŽIP, rekli su da će provjeriti. Također, javljeno je da su se ispred biračkog mjesta skupljali nepoznati ljudi. Policija je bila prisutna oko pola sata ispred biračkog mjesta.
 • U Sibinju, ispred škole gdje se nalaze 3 biračka mjesta, tijekom dana je stojao aktualni načelnik općine i agitira, tj. nagovarao birače da glasuju za njega. Dojava je zaprimljena od promatrača i više građana. Gospodin Batinić, aktualni načelnik, nazvao je GONG i tvrdio da se on nalazi 100 metara udaljen od birališta te da nije vršio pritisak na birače. Tvrdi također da su se aktivisti njegovog protukandidata nalazili neposredno ispred biračkog mjesta.
 • BM 2 i 4, općina Cerna: Ispred biračkih mjesta bio je parkiran automobil u kojem su se navodno nalazili aktivisti HDZ-a koji su zapisivali podatke o osobama koje izlaze na izbore. Aktivisti nisu ulazili na biračko mjesto.
 • BM Žlibno, Vrgorac: Članovi biračkog odbora su tijekom obilaska starih i nemoćnih osoba izravno navodili za koga da glasuju. Većina ljudi koje su posjetili, nije uopće zatražila da ih birački odbor obiđe. Obilazak se obavljao na temelju liste od 31 osobe, a promatrači ne znaju kako se i na koji način toliki broj osoba prijavio. Tijekom obilaska se utvrdilo da je listu sastavio HDZ, čija su dva člana i bili jedini članovi biračkog odbora koji su išli u obilazak. Predsjednik GIP-a Vrgorac je rekao da ne smatra prijavu vjerodostojnom te je o svemu obaviješten DIP.
 • B.M. 2 Grabovac (Općina Čeminac): Stranački promatrač zapisivao je imena birača koji su izašli na izbore. Predsjednik biračkog odbora nije bio siguran je li to dopušteno, pa je upitao OIP. Rečeno mu je da je dozvoljeno!
 • BM Piškorovec, Mala Subotica: Biračko mjesto je bilo u šatoru na ulazu u selo. Na biralištu je bio opći kaos i gužva, birače se dovozilo kombijima, glasovalo se bez identifikacijskih dokumenata; biračima koji nisu upisani u popis birača se bez potvrde izdavao glasački listić.
 • U Koprivničko-križevačkoj županiji nije bilo zbirnih lista kandidata niti oznaka biračkih mjesta, samo odluka o drugom krugu izbora. Zasebna dojava i za BM Glogovac, Koprivnički bregi.
 • BM 11 Vukovar: Član biračkog odbora zajedno je s glasačicom otišao iza paravana.
 • BM 7 Ambulanta Samarica, Ivanjska: Birački odbor nije utvrđivao identitet birača.
 • BM 12, Kula (Kutjevo): Biračko mjesto je bilo neadekvatno uređeno i nije bila zajamčena tajnost glasovanja.
 • BM 13, OŠ Tina Ujevića, Šibenik: Birački odbor je odbio primiti primjedbe na zapisnik. Nije poštovana procedura zatvaranja biračkog mjesta i brojanja glasova. Birački odbor je odbio dati kopije zapisnika promatračima. GIP je informiran o slučaju i ispričali su se zbog toga.
 • BM 2, OŠ Ljudevita Gaja, Sikirevci: Promatrač nezavisne liste je brojao glasačke listiće s biračkim odborom. Birački odbor nije želio prihvatiti primjedbe promatrača GONG-a. O slučaju je obaviješten ŽIP.
 • BM 2, Sikirevci: Stranački promatrači su sudjelovali u prebrojavanju glasova. Predsjednica biračkog odbora im je to dozvolila te nije željela prihvatiti primjedbu na zapisnik GONG-ovih promatrača.
 • BM 4, Kutjevo: Promatrači su obaviješteni da je tijekom dana kandidat za gradonačelnika g. Ivica Nikolić na biralištu verbalno napao promatrača HSS-a i prijetio mu, nakon čega je promatrač napustio biralište. Promatrači GONG-a su došli na biralište nakon incidenta te su o njemu usmeno obaviješteni kad su stigli tamo.

GONG je do 21 sat zaprimio i više stotina poziva građana. Pozivi su se uglavnom odnosili na pitanje gdje se nalazi moje biračko mjesto, glasovanje bolesnih i nemoćnih osoba, prijave kršenja izborne šutnje te sljedeće izborne nepravilnosti:

 • BM 6, INA Naftaplin, Stari Kotari, Đurđevac: Jedna osoba sjedila je ispred biračkog mjesta s popisom birača te zapisivala tko dolazi na glasovanje. Članovi biračkog odbora izlazili su van i također javljali toj osobi podatke. GIP je obaviješten o slučaju.
 • BM 261, Drenovačka 30, Zagreb: Listići su bili okrenuti licem prema gore, nisu bili promiješani i nisu bili lepezasto rapoređeni. Nakon primjedbe promatrača to je učinjeno.
 • BM 577, Sesvetski Kraljevec: Listići su bili okrenuti prema gore.
 • BM Meje, Split: Sestra kandidata Keruma je na biračkom mjestu slagala listiće. Upozoren je GIP. Stožer g. Keruma se oglasio kako je gospođa promatračica i prebrojavala je glasačke listiće, na što kao promatračica ima pravo.
 • BM Odranski obrež, Zagreb: Nije bilo ni predsjednika, ni zamjenika predsjednika biračkog odbora na biralištu. Samo SDP-ovi članovi odbora su bili prisutni.
 • BM OŠ Trstenik, Split; BM OŠ Ivo Andrić, Zagreb: Birači su zaokruživali običnom olovkom.
 • BM 381, Šestinski Dol, Vrhovec: Glasovanje s grafitnim olovkama. Ista prijava za to biračko mjesto je bila i u prvom krugu.
 • BM 150 i 151, Split: Na biralištu se nalazila velika slika Franje Tuđmana. Građanin kaže da je i u prvome krugu izbora upozoravao birački odbor na to.
 • BM 3, Torčec, Drnje: BM nije imalo izvješenu listu kandidata.
 • BM Piškorovec, Općina Mala Subotica: Zabilježeno je glasovanje bez dokumenata i bez potvrda birača koji nisu u popisu birača.
 • BM Dalj: SDSS je došao po gospođu kod njene kuće kako bi je odveli na glasovanje, iako niti ona niti ostali ukućani nisu zatražili birački odbor ili bilo koga drugoga da dođe po nju.
 • Lug, Buljanija (Proložac): Sadašnji načelnik općine (HDZ) utjecao je na birače i na predsjednika biračkog odbora. Načelnik se duže zadržavao ispred biračkih mjesta. OIP je upozoren na tu situaciju.
 • Višnjevac (Osijek): HDZ-ovi aktivisti nagovarali su birače ispred biračkog mjesta za koga da glasuju. O tome je informiran je GIP.
 • Beli Manastir (sva biračka mjesta): HDZ-ovi aktivisti nagovarali su birače ispred biračkog mjesta da glasuju za njih. O tome je informiran GIP.
 • BM Glogovac, Općina Koprivnički Bregi: Nije bilo zbirnih lista kandidata niti oznaka biračkih mjesta.
 • BM SUšine, Đurđenovac: Nije dozvoljeno građanima da glasuju uz nevažeću osobnu iskaznicu niti uz važeću vozačku dozvolu, iako je uputa DIP-a da se dozvoli građanima glasovanje u takvim slučajevima.
 • BM 142 Neslanovec, Split: Samo su se dvije osobe iz biračkog odbora nalazile na biračkom mjestu te glasno slušale glazbu s mobitela.

Iz SDP-a Požeško-slavonske županije zaprimili smo dopis koji je upućen i nadležnim izbornim povjerenstvima te Državnom odvjetništvu, a u kojem nas se obavještava o slučajevima kupovine glasova u Požegi kroz podjelu novaca građanima prigradskih naselja Štitnjak, Marindvor, Bankovci, Kunovci i Novi Mihaljevci, kako bi oni glasovali za HDZ. U dopisu se navodi da postoje svjedoci koji su o tome dali pismenu izjavu, a navode se i drugi načini utjecanja na birače od strane HDZ-ovih pristaša. Kasnije poslijepodne stigao je prigovor iz HDZ-a Požeško-slavonske županije u kojem opovrgavaju tu informaciju.

Građani su dojavili o velikom broju kršenja izborne šutnje sms porukama i telefonskim pozivima – od Dubrovnika, Splita, preko Istre, Petrinje, Korenice, do Velike Gorice, Zagreba, Đakova… Uz ovaj izvještaj prilažemo i priopćenje o zabilježenim slučajevima kršenja izborne šutnje do 21 sat.

Ispred GONG-a:
Sandra Pernar
Izvršna direktorica


O KRŠENJIMA IZBORNE ŠUTNJE TIJEKOM IZBORNOG DANA - 31.5.2008. PROČITAJTE OVDJE. (102 KB)   


chevron-right