O tijeku izbornog dana 24.11. 2007. u inozemstvu do 19 sati

24. studenoga 2007.

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor u inozemstvu promatra ukupno 117 GONG-ova promatrača, od kojih je 83 stalnih na biračkim mjestima u BiH i Srbiji te još 13 u drugim zemljama: Australija, SAD, Njemačka, Belgija, Švicarska, Nizozemska, Švedska i Francuska.
Dodatno, 17 mobilnih timova obilazi biračka mjesta u BiH, a do 19,00 sati obišli su ukupno 163 biračkih mjesta. Medijima

24. studenog 2007.

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor u inozemstvu promatra ukupno 117 GONG-ova promatrača, od kojih je 83 stalnih na biračkim mjestima u BiH (60) i Srbiji (10) te još 13 u drugim zemljama: Australija (1), SAD (4), Njemačka (2), Belgija (1), Švicarska (1), Nizozemska (2), Švedska (1) i Francuska (1). Dodatno, 17 mobilnih timova (ukupno još 34 promatrača) obilazi biračka mjesta u BiH, a do 19,00 sati obišli su ukupno 163 biračkih mjesta (mnoga biračka mjesta po više puta).

GONG svoja opažanja o izbornom danu u inozemstvu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa.

Promatrači su do 19,00 sati dojavili manji broj kriznih situacija te na temelju prikupljenih i obrađenih informacija, možemo izvijestiti o sljedećem:

1. Potreban birački materijal zaprimili su svi birački odbori te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazaka birača.
2. Biračka mjesta su otvorena (izuzev biračkog mjesta br. 5., Hobart, u Australiji koje je otvoreno s pola sata zakašnjenja) i zatvorena na vrijeme.
3. Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protekao je u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, birači su djelomično razumjeli izborni proces, a mobilne ekipe u BiH javljale su da su rijetko nailazili na gužve unutar i izvan biračkih mjesta.
4. Profesionalizam biračkih odbora kretao se je od zadovoljavajućeg do odličnog.
5. Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je vrlo dobra.

Incidenti i nepravilnosti koje su promatrači GONG-a dojavili

Nasilje na biračkom mjestu

Biračko mjesto 93. u Banja Luci (konzulat), rano popodne birač je fizički nasrnuo na članove biračkog odbora i predstavnika diplomatsko-konzularnog predstavništva radi toga što mu je bilo uskraćeno pravo glasa. Naime, birač se nije prethodno registrirao za glasovanje, a birački odbor je utvrdio da ima prebivalište u Šibeniku. Na zahtjev biračkog odbora intervenirali su zaštitar i policija, a birački odbor sastavio je i službeni zapisnik, kojeg je mobilni tim GONG-a dobio na uvid prilikom posjete tom biračkom mjestu.

Kršenje izborne procedure

1. S nekoliko biračkih mjesta prijavljeno je da su predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora članovi stranke, što je protuzakonito, budući da samo članovi biračkih odbora i njihovi zamjenici mogu biti pripadnici stranaka. Riječ je o sljedećim biračkim mjestima:
- Biračko mjesto br. 55. u Čapljini: predsjednica biračkog odbora i njen zamjenik bili su članovi HDZ-a, ali su zamijenjeni tijekom izbornog dana;
- Biračko mjesto br. 50. u Širokom brijegu: predsjednik biračkog odbora je član HDZ-a;
- Biračko mjesto br. 44. u Mostaru: predsjednica biračkog odbora članica je HDZ-a BiH;
- Biračko mjesto br. 5. Hobart, u Australiji: predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora su članovi HDZ-a.
- Biračko mjesto 81. u Stocu, predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora nominirani su od strane HDZ-a, a na istom mjestu, suprotno propisima, ima 6 članova iz HDZ-a te 2 iz HNS-a.
- Biračko mjesto br. 11. u Travniku: jedan član biračkog odbora (HNS), ujedno je i kandidat na Nezavisnoj listi Lijanovića u XI. izbornoj jedinci, što je također protuzakonito.

2. Tijek izdavanja potvrdi za glasovanje
- Na biračkim mjestima u Širokom Brijegu predstavnik konzulata naložio je tajnici općine da komunicira s diplomatsko-konzularnim predstavništvom u Mostaru oko izdavanja potvrda, iako bi to trebala biti njegova dužnost.
- Biračko mjesto br. 71. u Ljubuškom - nema predstavnika konzulata, a predsjednik biračkog odbora ne zna proceduru postupanja s biračima koji traže potvrde.
- Neka biračka mjesta u BiH imaju telefax uređajem i izdaju potvrde, a neka nemaju te birače upućuju na diplomatsko-konzularna predstavništva, faksevi konzulata u Mostaru su blokirani te se, prema uputi iz Zagreba, komunikacija oko izdavanja potvrdi odvija telefonom, a neki birači čekaju od jutra.
- Sve je veći broj osoba koje ne mogu glasovati jer se nisu prethodno registrirali (oko 15-20% onih koji su izašli na birališta), a koje birački odbori upućuju na konzulate.
- GONG je zaprimio i nekoliko dojava građana koji su se prethodno registrirali, a nema ih u evidenciji prethodno registriranih ili u popisu birača. S obzirom da se radi o osobama koje su odjavile prebivalište u RH te su izbrisani iz popisa birača u RH, očito nisu upisani u popis birača za inozemstvo.
- Da je grešaka u prethodnoj registraciji bilo potvrđuje i primjer promatračice GONG-a koja je krivo prethodno registrirana (umjesto u Mostaru, registrirana je u Livnu).

3. Ostala kršenja
- Na biračkim mjestima 118., 119. i 120. u Domaljevcu – Šamac: zaštitar, odnosno uniformirana osoba, zadržavala se na biračkom mjestu unatoč upozorenjima predsjedniku biračkog odbora od strane promatrača.
- Na biračkom mjestu br. 115. u Orašju te biračkim mjestima br. 118., 119., 120., 121. i 122. u Domaljevcu, listići nisu bili zalijepljeni na glasačke kutije.
- Na biračko mjesto br. 13. u Travniku promatrač GONG-a nije pušten unatoč Odluci o imenovanju promatračem.
- Biračko mjesto br. 5. Hobart, u Australiji: primijećeno je da članovi biračkog odbora nisu bili upoznati s procedurom glasovanja.
- Biračko mjesto 110. u Tuzli: samo jedna osoba pomagala je u glasanju starijima, nepismenima i slabovidnima. Prema dojavi promatrača ista osoba glasovala je za 4 druge osobe koje su tražile pomoć u glasovanju.
- Biračko mjesto 113 u Orašju: na biračkom mjestu prisutno samo troje članova biračkog odbora unatoč preporuci DIP-a da ih bude petero.
- Na više biračkih mjesta birački su odbori vodili jedan popis za glasovanje, umjesto zasebnih popisa za svaku izbornu jedinicu, što je nakon upozorenja promatrača ispravljeno.

4. Izborna promidžba
Zaprimljena je dojava o kršenju predizborne šutnje koja se dogodila ispred stožera HDZ BiH 1990 (istaknuti su plakati uz glasnu muziku). Ispred biračkih mjesta 108 i 111 u Tuzli nalazili su se plakati HDZ-a i Ive Sanadera.

O svemu navedenom obavještavali smo nadležna izborna povjerenstva kako bi se nepravilnosti otklonile, a birački odbori upozorili.

chevron-right