PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM GLASOVANJA U INOZEMSTVU

23. studenoga 2007.

Dana 24. i 25. studenoga 2007. odvijat će se glasovanje za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru na biračkim mjestima u inozemstvu. Podsjećamo birače na informacije s obzirom na novi Zakon o popisima birača te na djelomično izmijenjenu proceduru glasovanja.

Dana 24. i 25. studenoga 2007. odvijat će se glasovanje za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru na biračkim mjestima u inozemstvu. S obzirom na novi Zakon o popisima birača te na djelomično izmijenjenu proceduru glasovanja, ovom prilikom birače koji će glasovati u inozemstvu podsjećamo na sljedeće:

1. Birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu se do 10. studenoga 2007. prethodno registrirali ili izvadili potvrdu o upisu u popis birača, na žalost neće moći glasovati u inozemstvu, bez obzira jesu li se tamo tek zatekli ili žive.
Državna tijela poduzela su značajne napore u informiranju takvih birača u inozemstvu o prethodnoj registraciji, odnosno izdavanju potvrda, ali i GONG te sami mediji. Na žalost, dio birača nije se registrirao ni izvadio potvrdu.

2. Birači koji nisu upisani u Središnju evidenciju popisa birača, tj. popise birača za tzv. dijasporu (birači bez prebivališta u Hrvatskoj), nisu se prethodno registrirali niti izvadili potvrdu o upis u popis birača, ali imaju pravo glasa na tom biračkom mjestu, imaju mogućnost zatražiti u Diplomatsko konzularnom predstavništvu izdavanje potvrde za glasovanje.

3. Birači koji su upisani u Središnju evidenciju popisa birača , tj. popise birača za tzv. dijasporu (birači bez prebivališta u Hrvatskoj), birači koji su se prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu ili su izvadili potvrdu o upisu u popis birača za glasovanje u inozemstvu, glasuju po uobičajenoj proceduri.

Nadamo se da će izbori u inozemstvu proteći u toleranciji i poštivanju zakona naše domovine. Apeliramo na birače za strpljenje prilikom glasovanja na biračkim mjestima u inozemstvu te posebice u slučaju čekanja potvrde za glasovanje, kao i na razumijevanje onih birača koji neće moći ostvariti svoje biračko pravo jer nisu poduzeli potrebne radnje u propisanom roku (kao što to neće moći ni dio birača u Hrvatskoj koji na dan izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, a nisu do 10. 11. izvadili i predali potvrdu.)

Također, očekujemo da će svi birački odbori u inozemstvu poštivati novu proceduru glasovanja te da neće biti izdavani glasački listići biračima koji nemaju pravo glasa. Poštivanje hrvatskih zakona nadzirat ćemo na biračkim mjestima na kojima ćemo imati promatrače, ali i uvidom u cjelokupan izborni materijal koji će pristići s biračkih mjesta u inozemstvu. O eventualnim nepravilnostima izvijestiti ćemo javnost, kao i poduzeti potrebne korake u zaštiti izbornog prava.

chevron-right