2005. - Predsjednički izbori

26. rujna 2007.

Državljani Republike Hrvatske su na izborima 2.1.2005. birali predsjednika Republike Hrvatske između 13 kandidata. Budući da niti jedan kandidat na izborima nije dobio 50% + 1 glas, u drugome krugu izbora, 16.1.2005. birali su predsjednika Republike Hrvatske između dvoje kandidata.

Državljani Republike Hrvatske su na izborima 2.1.2005. birali predsjednika Republike Hrvatske između 13 kandidata. Budući da niti jedan kandidat na izborima nije dobio 50% + 1 glas, u drugome krugu izbora, 16.1.2005. birali su predsjednika Republike Hrvatske između dvoje kandidata.

U popise birača tijekom prvog kruga izbora bilo je upisano 4 403 871 birača, a tijekom drugog kruga 4 404 976 birača. U popis za glasovanje u Republici Hrvatskoj upisano je 4 003 645 birača u prvome, odnosno 4 004 750 birača u drugome krugu, dok je 400 226 birača bilo upisano u popis birača za glasovanje u inozemstvu tijekom oba izborna kruga.

Izbori su se provodili na ukupno 6 731 biračka mjesta u prvome krugu te na 6 724 u drugome, od kojih 155 u inozemstvu.

Oba kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske promatralo je po 1000 promatrača GONG-a raspoređenih po biračkim mjestima te u 61 mobilnu ekipu koja je obišla još 803 biračka mjesta u prvome krugu, odnosno 79 mobilnih ekipa koje su obišle 1180 biračkih mjesta u drugome krugu. Mobilne ekipe su obilazile biračka mjesta na kojima nije bilo promatrača GONG-a ili biračka mjesta s kojih su dojavljene kritične situacije, čime je ukupno pokriveno oko 20%, odnosno 30% svih biračkih mjesta u Hrvatskoj.
Promatrači GONG-a izbore su promatrali i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Grazu, Beču, Stuttgartu, Berlinu, Livnu, Širokom Brijegu, Mostaru, Parizu i Den Haagu u prvome krugu, a u drugome krugu, u Grazu, Beču, Londonu, Parizu, Den Haagu, Zűrichu, Mostaru i Orašju, dok je 6 mobilnih ekipa tijekom izbornog dana obilazilo biračka mjesta u Bosni i Hercegovini (Bihać, Livno, Tomislavgrad, Neum, Ljubuški, Grude, Posušje, Čitluk, Stolac, Čapljina, Mostar i Široki Brijeg).

Opća ocjena GONG-a je da su se izbori, osim na nekim biračkim mjestima u Bosni i Hercegovni, provodili sukladno izbornim propisima, iako je mjestimice bilo problema s poštivanjem izborne procedure od strane biračkih odbora, glasovanjem birača koji nisu mogli pristupiti biračkom mjestu, popisima birača, nezakonito sastavljenim biračkim odborima koji su bili sastavljeni od članova političkih stranaka i kršenjem izborne šutnje. Profesionalnost i educiranost biračkih odbora varirala je od zadovoljavajućeg do vrlo dobrog, uz iznimke. Uočene nepravilnosti uspješno su otklonjene u suradnji s tijelima za provedbu izbora.

Provođenje izbora na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini koje je GONG bio u mogućnosti promatrati ili provjeriti tijekom ili nakon 1. kruga, ocjenjujemo nezadovoljavajućim zbog ozbiljnih kršenja izbornih propisa, kao npr. zaokruživanje osoba koje nisu pristupile glasovanju kao da su glasovale, stranački birački odbori te glasovanje u ime više osoba. Provedba 2. kruga izbora bila je zadovoljavajuća, budući da su neke nepravilnosti otklonjene u suradnji s izbornim tijelima, ali i zbog povećane prisutnosti promatrača. Tijekom oba kruga bio je razvidan veliki problem s popisima birača u kojima je bio upisan veliki broj preminulih osoba, a neupisan veliki broj birača koji su na izborni dan dolazili na glasovanje dokazujući trajni boravak ili prebivalište u BiH.

-----------------------------------------

Izvještaj GONG-a o predsjedničkim izborima 2005. preuzmite ovdje (201 KB) 

chevron-right