2000. - Predsjednički izbori

26. rujna 2007.

Građani Republike Hrvatske su na izborima 24. siječnja po treći put izašli na izbore za predsjednika Republike Hrvatske na oko 7 000 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Cijela Hrvatska bila je jedna izborna jedinica, a na predsjedničkim izborima natjecalo se devet kandidata, šest stranačkih i tri neovisna.

Građani Republike Hrvatske su na izborima 24. siječnja 2000. po treći put izašli na izbore za predsjednika Republike Hrvatske na oko 7000 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu. Cijela Hrvatska bila je jedna izborna jedinica, a na predsjedničkim izborima natjecalo se devet kandidata, šest stranačkih i tri neovisna. U popise birača upisano je nešto više od 3,8 milijuna birača u Republici Hrvatskoj, a popis birača u dijaspori broji oko 350.000 birača s pravom glasa.

Izbore je nadgledalo gotovo 400 međunarodnih promatrača i oko 5000 promatrača nevladinih udruga, od kojih je većina bila akreditirana od strane GONG-a. 

U drugom krugu izbora održanom 7. veljače 2000. natjecala su se dva kandidata s najboljim rezultatima iz prvog kruga: Stipe Mesić (HNS) i Dražen Budiša (HSLS-SDP). I drugi krug izbora nadgledalo je oko 400 međunarodnih promatrača i preko 4000 promatrača nevladinih udruga, od kojih je 4000 bilo akreditirano od strane GONG-a.

Opća ocjena GONG-a je da su izbori provedeni organizacijski vrlo korektno, a izborni je dan protekao u najboljem redu. Vrlo pozitivnim ocjenjujemo činjenicu da su se uočene nepravilnosti događale u manjem intenzitetu nego u prvom krugu predsjedničkih izbora, te nisu utjecale na tijek izbornog dana.

Kod većine elemenata izbornog procesa uočen je pozitivan pomak u odnosu na prvi krug i varirali su od korektnog do vrlo zadovoljavajućeg. Politička kampanja protekla je tolerantnom duhu s naglaskom na osobe i programe. Na žalost, dio medija namjerno je prekršio izbornu šutnju što nije profesionalno, kao ni u duhu provedbe slobodnih i poštenih izbora.

Od raspisivanja izbora, preko obvezatnih uputa do samog dana izbora, izbori su organizacijski vrlo korektno sprovođeni, a rad izbornog povjerenstva bio je u dovoljnoj mjeri transparentan i nezavisan. Obvezatne upute propisivale su djelove izbornog postupka kvalitetnije od samog izbornog zakona, što je posljedica zastarjelosti pojedinih odredbi samog Zakona.

Građani su bili mnogo bolje informirani i razumjeli su izborni proces, a većina je biračkih odbora svoj posao obavljala profesionalno i nepristrano. Mali broj kritičnih situacija, kao i vrlo tolerantna i demokratska atmosfera izbornog dana pokazuju da je Hrvatska učinila veliki korak u ispunjavanju svojih međunarodnih obveza, kao i u približavanju zemljama zapadne demokracije. Opća atmosfera izbora te svi subjekti izbornog procesa mogu biti ocijenjeni pozitivno s nadom da će tolerancija, pravna regulacija, sloboda medija, informiranost, kao i politička kultura građana odlikovati i svake sljedeće izbore.

-------------------------------------------------

Izvještaje GONG-a o predsjedničkim izborima 2000. preuzmite ovdje:
1. krug (164 KB)
2. krug (157 KB)

chevron-right