SWITCH TO
English
TEMA

Ljudska prava

AKTIVNOSTI TEME U
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
12
04
2017

Osuda povreda ljudskih prava u Mađarskoj

Kuća ljudskih prava Zagreb i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske  (CROSOL) ovim putem traže od predsjednice RH i premijera RH da u današnjim razgovorima sa mađarskim predsjednikom Jánosa Áderom, nedvosmisleno izraze svoju zabrinutost zbog kontinuiranih i opsežnih povreda ljudskih prava u Mađarskoj.

Zagovaranje
13
03
2017

A SAD ADIO

Platforma 112 s posebnim zadovoljstvom pozdravlja ostavku Ladislava Ilčića, posebnog savjetnika za ljudska prava ministru vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske. Naime, članice Platforme 112 njegovu smjenu zahtijevale su od prvog dana objave ovog imenovanja.  Ladislav Ilčić tvrdi da je sam donio odluku jer će se kandidirati za gradonačelnika Varaždina na skorim lokalnim izborima, ali mi mu ne vjerujemo. Sasvim je jasno da je odlazak direktna posljedica noćnog marša povodom Dana žena na kojem su tisuće okupljenih tražile njegovu ostavku.

13
03
2017

Žene će i dalje čekati na sustavnu zaštitu od nasilja

I dalje Hrvatska propušta štiti žene od nasilja, a u Saboru i radnoj skupini za ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije nalaze se protivnici Konvencije koji rodnu ravnopravnost i rodno nasilje nazivaju ideologijom.

08
03
2017

Podrška Noćnom maršu za 8. mart i još 15 ženskih inicijativa

Zaklada SOLIDARNA obavještava javnost i sve naše donatore da je dodijelila 16 malih financijskih potpora iz fonda „Drugotna na sav glas!“ u ukupnoj vrijednosti od 60 000 kn za ženske inicijative koje se zalažu za rodnu ravnopravnost i slobodu rodnog izražavanja u različitim sferama života - od zdravlja, obitelji i vjere, do umjetnosti, obrazovanja i ekonomije -  i to širom Hrvatske (Ozalj, Karlovac, Nova Gradiška, otok Prvić i susjedni otoci, otok Hvar, Zadar, Split, Zagreb i nacionalna razina djelovanja). Posebnost je ovog natječaja otvorenost spram novih inicijativa pojedinki, neformalnih skupina i različitih organizacija i to uz minimalne birokratske zahtjeve i dodatnu stručnu i tehničku podršku u pripremi i provedbi podržanih akcija.

03
03
2017

Žene su ljudska bića, a ne inkubatori

Jučer objavljenom odlukom Ustavnog suda o Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, Ustavni sud je odgovornost za novi zakon prebacio na zakonodavca. Stoga pozivamo Hrvatski sabor kao i Vladu RH da u izradi novog zakona zaštititi ljudsko dostojanstvo i ženska ljudska prava, pravo žene na privatnost i slobodu, uključujući slobodno odlučivanje o rađanju djece.

01
03
2017

Platforma 112 zabrinuta zbog zaokreta u vanjskoj politici po pitanju ljudskih prava žena

ZAGREB, 1. ožujka 2017. (Hina) - Platforma 112 izrazila je u srijedu ispred Ministarstva vanjskih poslova zabrinutost zbog zaokreta u vanjskoj politici po pitanju ljudskih prava žena te seksualnih i rodnih manjina.