SWITCH TO
English

Dobra vladavina / Mediji

02
04
2015

Neki novi Feral? – Red je na nekim novim klincima

«Laku moć, voljena Hrvatska
Zapjevaj, nemoj se stidjeti
Kad svjetlost dogori feralska
Ti ćeš se sretnijom vidjeti.

 Cvjetat će zemlja, more i zrak
Poslovni tornjevi, voćnjaci ...
Svijetao bit će i taj tvoj mrak
Kad u njem zabljesnu očnjaci.»

... ostalo je zapisano u «odjavnoj pjesmi zadnje epizode Feral Tribunea» 20. lipnja prije sedam godina, tijekom kojih je o «glasilu hrvatskih anarhista, protestanata i heretika», koji nikoga nije ostavljao ravnodušnim, u medijima i institucijama uglavnom vladala sramotna šutnja. Izuzevši to da su se na naslovnicama velikih dnevnih novina često eksluzivno kočeperile teme o kojima je Feral davno prije pisao. I pritom bio šamaran tužbama od kojih su neke i dalje u postupku iako su neki od tužitelja u međuvremenu «zavirili» iza zatvorskih rešetki, bilo u ovoj, bilo u drugoj domovini i iako su se mnogi Feralovi tekstovi kasnije pokazali točnima.

No unatoč svemu Feral nije zaboravljen što posljednjih mjeseci jako dobro pokazuju i promocije knjige «Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune» autora Borisa Pavelića, dugogodišnjeg novinara Novog lista, koji je u nakladi Izdavačke kuće »Adamić« na 700 stranica zabilježio povijest ovog kultnog političko-satiričnog lista. Prvo izdanje knjige od 750 primjeraka planulo je u 40 dana, a još bi brže moglo i drugo dopunjeno i likovno obogaćeno izdanje u dvostruko većoj nakladi, predstavljeno u četvrtak u Zagrebu. Emocijama nabijena i smijehom obuhvaćena dupkom puna velika dvorana Hrvatskog novinarskog doma ipak je bila premala da primi sve štovatelje Ferala od kojih se neki prepoznaše po tome što su se nekad sretali kod kolportera i u trafikama čekajući na novu dozu "smijeha slobode". 

Ljudska prava Zagovaranje
16
03
2017

Smije li sada „Gazda“ na HTV?

Pravi je trenutak za objavu dokumentarnog filma „Gazda“ redatelja Darija Juričana u programu Hrvatske televizije, poručuje 5 sindikata i 5 organizacija civilnog društva.

23
02
2017

Protiv prijetnji i nasilja!

Povodom napada na Nenada Zakošeka, predsjednika Vijeća GONG-a, na tribini održanoj u Berlinu 21. veljače, GONG poziva sve medije na odgovorno i profesionalno izvještavanje, a nositelje političke moći na preuzimanje odgovornosti za  poruke koje šalju građanima i javnosti, kako one ne bi  poticale jačanje mržnje i netolerancije u hrvatskom društvu. 

01
02
2017

Natječaj za produkciju digitalnih sadržaja

Do 28. veljače 2017. otvoren je natječaj za digitalne sadržaje o mobilnosti mladih.

01
02
2017

Gongov GEAR - Global Education and Active Response

Radi unapređenja edukacija koje će potaknuti socijalno uključivanje te građansko i interkulturalno obrazovanje,  GONG u suradnji sa školama i organizacijama civilnog društva iz 5 europskih država provodi Erasmus+ program.

09
12
2016

Interaktivna publikacija za edukatore, učitelje i mlade

U suradnji Kurziva i GONG-a, razvijena je interaktivna online publikacija za razvoj medijske pismenosti koja se sastoji od teorijskog djela, pojmovnika, opisa vježbi i radnih listića za mlade. Nakon pilot faze tijekom koje učitelji i edukatori imaju prilike isprobati publikaciju i poslati svoje komentare i prijedloge, publikacija će biti i tiskana. Također, očekuje se kontinuirana nadogradnja vježbi i radnih listića svake godine materijalima koji nastanu kroz provedbu edukativnih aktivnosti.

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA