SWITCH TO
English

Aktivni građani / Civilno društvo

21
05
2015

Poražavajuće stanje ljudskih prava, ali snaga se krije u svima nama

Stanje ljudskih prava u 2014. godini nije se značajnije poboljšalo – politički kontekst je ostao jednako loš, s naslijeđenim problemima i unatoč skromnim bljeskovima nije došlo do mijenjanja političke paradigme. I dalje su na snazi stare podjele kojima pridonose stari simboli i narativi dok sve više ljudi zbog dugotrajne gospodarske krize ulazi u zonu apsolutnog siromaštva, a vlast i političari općenito ne žele se suočiti s tim problemom, niti ga rješavati na sustavan i konstruktivan način – upozoreno je na predstavljanju Godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava u RH za prošlu godinu u Kući ljudskih prava.

Ljudska prava Zagovaranje
21
02
2017

DOĐITE NAM U INTERNSHIP

Pozivamo visoko motivirane studentice i studente završnih godina društvenih i humanističkih studija (ekonomija, politologija, pravo, psihologija, sociologija…), kao i ostale studente i studentice zainteresirane za internship u područjima demokratizacije (izborni sustav, antikorupcijska politika), digitalnih komunikacija (otvaranje podataka i javne komunikacije) i građanskog odgoja i obrazovanja da se prijave za GONG-ov program volontiranja.

12
12
2016

Predstavljena Zaklada za ljudska prava i solidarnost „Solidarna“

Zaklada za ljudska prava i solidarnost, „Solidarna“, koju je osnovalo 55 pojedinaca i udruga kako bi podržala građansko djelovanje na promociji i zaštiti ljudskih prava, predstavljena je u subotu u Zagrebu u povodu Dana ljudskih prava.

17
11
2016

Sužavanja prostora civilnog društva

Prošli tjedan je u Budimpešti održana prva javna diskusija na temu sužavanja prostora civilnog društva kroz koncept iliberalne demokracije.

10
11
2016

Hoće li nova vlada zaustaviti udar na civilno društvo?

U travnju 2016. godine, Vlada je Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu donijela političku odluku o drastičnom rezanju sredstava civilnom društvu. Inicijativa za snažno civilno društvo otada je opetovano javno istupala i upozoravala javnost i vladajuće kako se drastičnim smanjenjem lutrijskih sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva za programe organizacija civilnog društva te Uredu za udruge Vlade RH za sufinanciranje projekata iz fondova Europske unije, ozbiljno ugrožava rad udruga koje se bave ranjivim društvenim skupinama, zaštitom okoliša, održivim življenjem, mladima, demokratizacijom i ljudskim pravima i sl. Usprkos svim nastojanjima Inicijative kojima se tražio dijalog te razlozi ovakvom drastičnom rezu, nikada nismo dobili odgovor na to zbog čega se rušio sustav potpore civilnom društvu.

06
10
2016

Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru

Konferencija "Otvoreni grad - prema Interkulturnom društvenom centru" održava se u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj od 13. do 15. listopada.

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA